40 de directori, cercetaţi pentru subminarea economiei naţionale
Zeci de directori din Ministerul Economiei, din Agenţia Naţională pentru Reglementare în domeniul Energiei şi compania Romgaz sunt cercetaţi de DIICOT pentru fapte de corupţie.
Articol de Alex Olaru, 05 Ianuarie 2012, 08:21
UPDATE 40 de persoane cu funcţii de conducere în instituţii publice şi Romgaz, sunt anchetaţi pentru că ar fi tranzacţionat gaze naturale la preţuri preferenţiale, în dauna populaţiei.
La începutul săptămânii viitoare sunt programate audierile ultimelor 5 învinuiţi în dosarul de subimnare a economiei naţionale.
Procurorii DIICOT au dispus începerea urmăririi penale faţă de cele 40 de persoane cu funcţii de conducere care ar fi cauzat un prejudiciu de 126 de milioane de dolari patrimoniului Romgaz şi bugetului de stat.
Comunicatul de presă prin care DIICOT anunţă începerea urmării penale poate fi consultat aici.
Beneficiarul gazelor naturale la preţ preferenţial ar fi omul de afaceri Ioan Niculae.
Acesta ar fi cumpărat gaze din producţia internă pentru combinatele chimice pe care le deţine, cu datorii la stat, în vreme ce populaţia primea gaze mai scumpe, din import.
Contactat de Mediafax, omul de afaceri susţine că este nevinovat.
Alături de companiile sale, alte 13-14 firme au beneficiat de facilitatea legală de a cumpăra gaze ieftine din producţia internă, susţine Ioan Niculae, care explică faptul că grupul pe care îl conduce avea datorii eşalonate către Romgaz cu plăţi făcute conform graficului negociat.
Există şi o convenţie semnată cu producătorul de gaze, se apără Ioan Niculae.
Suspectat de complicitate la subminarea economiei naţionale, omul de afaceri a confirmat că a fost citat în acest dosar în 29 decembrie de procurorii DIICOT, dar a precizat că nu s-a prezentat la audieri, pentru că avocaţii săi erau în concediu.
Ioan Niculae este anchetat şi de DNA, acuzat că ar fi finanţat ilegal campania prezidenţială a lui Mircea Geoană, din 2009.
Persoane cu funcţii înalte de conducere în Romgaz, membri PDL, dar şi foşti directori ai producătorului de gaze membri UDMR şi PNL, sunt, de asemenea, cercetate în acest dosar, însă informaţiile în acest sens nu sunt încă oficiale.