28 de arestaţi în dosarul "Vama Constanţa"
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, miercuri dimineaţă, emiterea de mandate de arestare, pentru 29 de zile, pe numele tuturor celor 28 de persoane reţinute şi pentru una în lipsă în dosarul Vămii Constanţa.
Articol de Simona Mihăescu, 25 Mai 2011, 10:29
Audierile şi deliberarea au durat peste 17 ore
Printre cei reţinuţi se află şi fostul secretar general în MAI, Laurenţiu Mironescu.
Decizia Secţiei penale a instanţei supreme nu este definitivă şi poate fi contestată la completul de cinci judecători al Înaltei Curţi.
Procurorii DNA fac cercetări penale faţă de 30 de persoane acuzate de corupţie, în legătură cu activităţile de import-export de mărfuri provenite din afara graniţelor Uniunii Europene.
În cazul senatorului Mircea Banias, procurorii au dispus măsura interzicerii de părăsire a ţării pentru 30 de zile.
El este acuzat de aderare la un grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi instigare la delapidare.
Amintim că senatorul PDL, Mircea Banias a fost adus, luni dimineaţă, pentru audieri la sediul Departamentului Naţional Anticorupţie (DNA) din Bucureşti.
Mai multe percheziţii au avut loc, luni dimineaţă, în Bucureşti şi Constanţa, fiind vizată şi casa secretarului general al MAI, Laurenţiu Mironescu.
Surse judiciare au declarat că locuinţa lui Mircea Banias nu este percheziţionată în cadrul acţiunii, precizând că pentru o astfel de măsură este necesar avizul Senatului.
Senatorul PDL, Mircea Banias a fost acuzat pentru favorizarea infractorului în dosarul privind vânzarea unor motoare industriale de la UCM Reşiţa firmei lui Said Baaklini, achiziţie ce a condus la o restituire de TVA în valoare de 60 de milioane de euro.
De precizat că , în luna februarie, procurorii DNA au decis scoaterea de sub urmărirea penală a lui Mircea Banias.
Despre actualul secretarul general al MAI, Laurenţiu Mironescu se ştie că a fost deputat PDL în perioada 2004-2008, cu o carieră îndelungată în transporturi navale,iar potrivit declaraţiei de avere, posedă cinci terenuri, la Constanţa, Eforie, Ovidiu şi în judeţul Prahova, precum şi un apartament în Bucureşti şi patru case în Constanţa şi Prahova.
Din septembrie 1999 şi până în martie 2001, Mironescu a fost director executiv şi preşedinte al Consiliului de Administraţie la Administraţia Porturilor Maritime Constanţa.
În 2003, Mironescu a devenit membru al Partidului Democrat în organizaţia municipală Constanţa. În 2004, el a fost ales consilier local la Constanţa, din partea PD, iar la alegerile generale din 2004 a devenit deputat PD, post deţinut până în 2008.
În 2005 a fost ales preşedinte al organizaţiei municipale Constanţa a PD, iar în 2007 a devenit liderul filialei PDL, pe care a condus-o până în 2008.
În perioada ianuarie 2009 - ianuarie 2010 a fost director coordonator de programe la Centrul de Perfecţionare al Marinei Civile al Ministerului Transporturilor (CERONAV).
În 15 mai 2010, el a fost ales preşedinte al Ligii Navale Române.
În 5 ianuarie 2011, Laurenţiu Mironescu, care în prezent este simplu membru al PDL, a fost numit secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor.
Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş l-a demis, luni, din funcţia de secretar general, pe Laurenţiu Mironescu.