27 octombrie - ziua votului la moțiunea de cenzură
Moțiunea de cenzură a opoziției va fi citită pe 20 octombrie , iar votul va avea loc pe 27 octombrie.
Articol de Alina Stănuţă, 18 Octombrie 2010, 17:39
Moţiunea de cenzură depusă de partidele de opoziţie împotriva Guvernului Boc va fi prezentată în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului în 20 octombrie, urmând ca dezbaterea textului şi votul asupra moţiunii să aibă loc în 27 octombrie, au hotărât, luni, Birourile Permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.
Chestorul Senatului, Ioan Chelaru, a spus că şedinţa comună a Camerelor Parlamentului din data de 20 octombrie este programată să aibă loc la ora 10.00, iar reuniunea Senatului şi Camerei Deputaţilor din 27 octombrie urmează să înceapă la ora 11.00.
La numai o zi după votul moțiunii, pe 28 octombrie, Guvernul își va asuma răspunderea pe Legea educației.
Partidele din opoziţie au depus, luni, la Parlament, moţiunea de cenzură intitulată "Moţiunea României majoritare, moţiune populară", semnată de 209 parlamentari.
Moțiunea de cenzură este una "populară"
Semnatarii moţiunii de cenzură spun că aceasta este de fapt o moţiune populara, semnată de aproape trei milioane de persoane.
Mai mult, ea nu este o moţiune ideologică de stânga sau de dreapta, ci este mai mult un document politic care sancţionează activitatea actualei puteri.
Parlamentarii PSD, PC şi PNL susţin în textul moţiunii de cenzură că actuala guvernare trebuie să plece, întrucât distruge cei doi piloni pe care se construieşte orice societate liberă şi prosperă, economia şi instituţiile fundamentale ale statului de drept.
Totodată, în textul moţiunii există zece motive pentru care guvernul actual trebuie să plece, printre care: dezastrul din economie sau umilirea tuturor cetăţenilor.
Soluţiile propuse de PSD, PC şi PNL vizează, în eventuala cădere a Guvernului Boc, un executiv de criză cu două obiective: stabilizarea societăţii şi organizarea de alegeri anticipate în maxim şase luni.
De asemenea, PSD, PC şi PNL doresc renegocierea angajamentelor cu FMI şi Banca Mondială, revenirea asupra reducerii cu 25% a salariilor bugetarilor sau neimpozitarea pensiilor sub plafonul de o mie de lei.
Geoană: Asumarea răspunderii Guvernului pe Legea educației, neconstituțională
Birourile Permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au mai decis că pe 28 octombrie, în condiţiile în care moţiunea de cenzură nu va fi votată, Guvernul îşi va asuma răspunderea peLlegea educaţiei.
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a anunţat însă că va sesiza Curtea Constituţională, întrucât există un conflict de interese între două instituţii ale statului: Parlament şi Executiv.
"În condiţiile în care în Senat se află în dezbatere într-o formă avansată proiectul de lege legat de educaţia naţională, guvernul decide practic să întrerupă procedura de legiferare obligatorie de a fi continuată în Senat şi, practic, desfiinţează procedura legislativă din Senat printr-un gest arbitral, un gest pe care Curtea Constituţională l-a considerat încă de anul trecut ca fiind neconstituţional. Voi sesiza Curtea Constituţională. Nu este normal într-o democraţie, chiar într-un moment politic foarte dificil, să existe o decizie a Curţii Constituţionale cu privire la această procedură şi guvernul să persiste în greşeală", a spus Mircea Geoană.