26 de ani de la declararea independenţei Republicii Moldova faţă de fosta URSS
Republica Moldova marchează astăzi 26 de ani de când şi-a declarat independenţa de fosta URSS.
Articol de Cristina Dumitrescu, 27 August 2017, 07:48
La Chişinău sunt programate mai multe evenimente, precum depuneri de coroane de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare sau un concert, diseară, în Piaţa Marii Adunări Naţioanle.
Ieri au fost comemoraţi cei care au luptat în 1991 pentru independenţa ţării.
În cei 26 de ani scurşi de la declararea independenţei, micuţul stat apărut pe harta Europei în 1991 a rămas atârnat între est şi vest.
Deşi majoritatea populaţiei este vorbitoare de limba română, Republica Moldova este totuşi unul dintre statele fost sovietice în care limba rusă rămâne limba de comunicare interetnică, iar peisajul media este dominat de posturile de radio şi televiziune şi de publicaţiile în limba rusă.
La doar câteva luni după declararea independenţei, Republica Moldova s-a confruntat cu un scurt război cu separatiştii ruşi de la Tiraspol.
Conflictul a fost îngheţat, dar nu soluţionat, iar trupele şi muniţiile fostei armate a XIV-a sovietice sunt şi acum în regiunea transnistreană, unul dintre cele mai sărace state din Europa.
Republica Moldova se hrăneşte în bună parte din banii pe care îi trimit lunar acasă cetăţenii moldoveni plecaţi să muncească în străinătate.
Cam o pătrime din totalul locuitorilor muncesc peste hotare, iar banii trimişi de ei acasă reprezintă peste 20% din PIB.
Din 2014, moldovenii pot circula fără viză în UE şi firmele din Republica Moldova pot exporta pe piaţa europeană în condiţii foarte avantajoase, ceea ce a favorizat creşterea economică în ciuda embargoului pe care îl au şi acum bună parte din produsele moldoveneşti în Rusia, vinuri, fructe şi legume.