"25 de ani de la Revoluţia Română", un proiect marca Radio România Actualităţi
Radio România Actualităţi vă reaminteşte de Revoluţia anticomunistă din România, prin diverse documente sonore reunite în proiectul "25 de ani de la Revoluţia română".
Articol de Mihaela Enache, 16 Decembrie 2014, 13:20
În urmă cu 25 de ani, la Timişoara, începea Revoluţia anticomunistă din România.
Radio România Actualităţi vă reaminteşte de acele zile prin diverse documente sonore reunite în proiectul "25 de ani de la Revoluţia Română" şi prezentate până pe 22 decembrie la începutul fiecărei emisiuni de ştiri.
În Radiojurnalul orei 13.00 a fost difuzat un fragment despre cum era relatată situaţia din Timişoara la Radio Europa Liberă, în emisiunea "Actualitatea românească", din 18 decembrie 1989.
AUDIO "Actualitatea românească"
La 16 decembrie, Timişoara îşi comemorează în fiecare an eroii căzuţi la revoluţie.
Manifestările de astăzi au început dimineaţă cu o vizită la penitenciarul în care au fost duşi cei arestaţi în urmă cu 25 de ani.
Preşedintele ales, Klaus Iohannis, invitat de onoare în acest an, se va adresa timişorenilor după-amiază de pe scena Operei.
La manifestările organizate la Timişoara în această dmineaţă au participat câteva zeci de revoluţionari care au făcut o vizită la penitenciarul unde au fost încarceraţi, anchetaţi şi bătuţi în urmă cu 25 de ani pentru că au avut curajul să manifeste împotriva regimului comunist.
Aceştia au particpat la dezvelirea a două monumente dedicate eroilor revoluţiei şi au discuat despre schimbările profunde care s-au produs în România după decembrie 1989.
"Noi când am ieşit şi ne-am implicat putea pentru noi să fie sfârşitul. Dar, pentru generaţiile care urmau ne gândeam că merită. Tot ce-am făcut atunci probabil că dacă s-ar putea repeta timpul cumva am face din nou şi din nou"
"Am sentimentul că mesajul revoluţiei s-a diluat mult în timp".
"Voiam mai multă libertate. Nu ne-am gândit că se va ajunge aici unde s-a ajuns. Sunt nemulţumită pentru multe probleme care nu sunt aşa cum ne-am aşteptat noi".
"Părerea mea este că unul este momentul istoric al revoluţiei care a înlăturat comunismul şi alta este chestiunea felului în care a fost condusă ţara ulterior. Amestecându-le, lumea rămâne, aşa, cu o frustrare legată de acest eveniment deosebit care schimba radical viaţa românilor şi a României", sunt mărturiile adunate de corespondentul RRA, Alina Bujancă.
După-amiază, va avea loc tradiţionala şedinţă festivă a Consiliului Local, unde mai mulţi revoluţionari vor primi titlul de cetăţeni de onoare ai oraşului.