23 August, fosta sărbătoare naţională a României
Ziua de 23 august a intrat în istorie ca data la care România a întors armele şi s-a alăturat Aliaţilor în lupta împotriva Germaniei naziste.
Articol de Radio România, 23 August 2015, 10:56
Regele Mihai şi-a dat acordul pentru înlăturarea prin forţă a mareşalului Antonescu dacă va refuza semnarea armistiţiului cu Naţiunile Unite, aceasta, în condiţiile în care armata sovietică era deja în Moldova de nord încă din luna martie.
În urma refuzului mareşalului, Regele Mihai l-a destituit şi l-a arestat, iar România a trecut de partea Aliaţilor.
Din 1948 şi până în 1990, 23 august a fost sărbătorită ca Ziua Naţională a României.
Azi se împlinesc 71 de ani de când Armata Romană a întors armele şi s-a alăturat naţiunilor unite în lupta împotriva Axei în cel de al Doilea Război Mondial.
Într-un interviu acordat RRA, în 2014, de istoricul Adrian Cioroianu referitor la semnificaţia zilei de 23 august 1944, Cioroianu a afirmat că la aceea dată s-a întâmplat una dintre mişcările politice care au fost salvatoare pentru România.
"S-a întâmplat una dintre mişcările politice care au fost salvatoare pentru România, în ciuda tuturor obiecţiilor care încă există şi este foarte normal şi este bine să fie dubii, dar din perspectiva noastră, a istoricilor, a fost, din păcate, singura ieşire onorabilă pentru un popor.8( ...) Salvatoare pentru un popor şi pentru un stat care atunci se aflau de partea învinsă a războiului. Adică este limpde că războiul curgea în defavoarea noastră şi nici nu ciorespundea acel curs al războiului intereselor noastre naţionale, drept care 23 august 1944 a fost într-adevăr o mişcare politică salvatoare.", a spus la RRA, Adrian Cioroianu.