2019 - Referendum naţional. Ştiri
Pe 26 mai, în aceeaşi zi cu alegerile europarlamentare, va avea loc referendumul naţional iniţiat prin decret de preşedintele Klaus Iohannis.
Articol de Andrei Şerban, 06 Mai 2019, 10:11
Cetăţenii sunt chemaţi să răspundă cu 'da' sau 'nu' la două întrebări: una cu privire la interzicerea amnistiei şi graţierii şi a doua referitoare la interzicerea ordonanţelor de urgenţă. Şeful statului i-a îndemnat pe români să vină la vot.
Klaus Iohannis: La referendum avem două întrebări. Prima întrebare: 'Sunteţi de acord să se interzică amnistia şi graţierea pentru corupţi?' Da, eu sunt de acord şi sper şi în acordul vostru. A doua întrebare: 'Sunteţi de acord să se interzică ordonanţele de urgenţă în domeniul justiţiei?' Da, ne dorim o guvernare pentru români, o guvernare performantă, o guvernare europeană.
Liberalii susţin demersul preşedintelui şi spun că un vot favorabil poate avea o finalitate practică. Prim-vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan, este de părere că întrebările la care românii sunt chemaţi să răspundă sunt realiste şi oneste.
Raluca Turcan: Un vot 'da' la referendum este un vot împotriva corupţilor. Pe noi ne interesează ca în Parlamentul European să nu ajungă corupţi. Ne interesează ca în următoarele alegeri în funcţii publice să nu ajungă corupţi. Mi se pare foarte important ca în România acest fenomen al corupţiei să fie diminuat, inclusiv prin semnalul de alarmă puternic pe care românii or să îl dea la aceast referendum declanşat de preşedintele României.
Social-democraţii spun însă că preşedintele nu este preocupat, în mod real, de problemele românilor. Senatorul PSD, Robert Cazanciuc, a declarat că demersul nu urmăreşte o revizuire a Constituţiei, ci este unul pur electoral.
Robert Cazanciuc: Suntem de acord cu referendumul. O să vedem ce vor vrea românii, în urma acestui referendum, un referendum aproape inutil, pentru că că n-o să aibă consecinţe. Dacă era cu adevărat interesat de bunul mers al justiţiei, putea să invite membrii Comisiei speciale la Cotroceni, să discute, să explice anumite lucruri. Nu era nevoie să facă acest referendum.
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, spunea că este dreptul constituţional al preşedintelui să organizeze acest referendum. El a pledat pentru prezenţa la vot a alegătorilor şi susţinătorilor Uniunii.
Kelemen Hunor: E dreptul preşedintelui. Dacă el decide că propune şi iniţiază un referendum pe 26 mai, nu e nicio problemă, acesta e dreptul constituţional al preşedintelui. Vom mobiliza şi noi electoratul nostru şi pentru referendum, şi pentru europarlamentare. Avem un principiu: de fiecare dată, indiferent despre ce alegeri a fost vorba, am susţinut că trebuie să te duci la vot, şi la referendum, şi la alegeri, că altfel nu poţi să influenţezi lucrurile.
Buletin de știri rezervat referendumului pe justiție, difuzat de Radio România Actualități pe data de 3 mai 2019, ora 19.00.