2017 aduce ieftinirea energiei electrice
Anul acesta se va încheia calendarul de liberalizare a preţului la gaze naturale şi energie electrică pentru consumatorii casnici, ceea ce înseamnă că facturile vor fi mici.
Articol de Bogdan Isopescu, 02 Ianuarie 2017, 08:19
Benzina şi motorina s-au ieftinit cu aproximativ 50 de bani pe litru, după ce a fost eliminată supraacciza la carburanţi şi s-a redus TVA-ul la 19%.
În noul Cod Fiscal, care a intrat în vigoare ieri, s-a renunţat şi la taxa pe construcţiile speciale, aşa-numita taxă de stâlp, iar punctul de pensie a crescut cu 5,25%.
Anul acesta se va încheia calendarul de liberalizare a preţului la gaze naturale şi energie electrică pentru consumatorii casnici, ceea ce înseamnă că facturile vor fi mici, pentru că se vor plăti la valoarea de pe piaţa liberă, care este acum la un minim istoric.
În plus, se vor diminua şi tarifele de distribuţie a energiei.
De câţiva ani, consumatorul casnic român plăteşte energia electrică după un coş care se modifică din şase în şase luni pentru a ajunge, în cele din urmă, la preţul pieţei.
În acest moment coşul este compus din 70% preţ al pieţei şi 30% energie ieftină de la Hidro şi Nuclearelectrica.
Acest calendar mai are doar două trepte.
În ianuarie vom plăti 80% din factură la preţul pieţei, în iulie 90%, astfel că la începutul lui 2018 vom plăti integral la preţul pieţei.
Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, Nicolae Havrileţ, spune că românul nu ar trebui să se îngrijoreze, pentru că este cel mai favorabil moment pentru liberalizare.
"Aproape că nu mai sunt diferenţe între preţul de vânzare pe piaţa liberă şi cel reglementat. Preţurile internaţionale devin din ce în ce mai mici. Preţurile din România scad continuu odată cu creşterea măsurilor de utilizare eficientă a energiei electrice", a spus Nicolae Havrileţ.
Dar întotdeauna trebuie să fim atenţi când auzim de reducerea preţului la energie, şi asta pentru că una este preţul energiei ca marfă şi alta este factura noastră, în care intră şi costul transportului energie, al distribuţiei, al furnizării şi al certificatelor verzi date pentru susţinerea regenerabilelor.
Veştile bune sunt că şi tariful la distribuţie scade de la 1 ianuarie 2017 cu valori cuprinse între patru şi opt procente în funcţie de regiune.