2014, anul recordurilor la DNA. Peste 9000 de cauze cercetate de procurori
Şefa DNA a vorbit la bilanţul instituţiei despre anul 2014 ca fiind un an al recordurilor atât în privinţa numărului de persoane trimise în judecată, cât şi a sumelor confiscate.
Articol de Diana Surdu, 24 Februarie 2015, 11:51
2014 a fost anul recordurilor pentru DNA, atât în privinţa eficienţei procurilor, cât şi al creşterii încrederii populaţiei în această instituţie.
Cel mai mare număr de demnitari anchetaţi într-un an, peste 9.000 de cauze cercetate de doar 86 de procurori, sunt date din bilanţul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru anul trecut prezentat astăzi de procurorul-şef al instituţiei, Laura Codruţa Kovesi.
E a a cerut suplimentarea cu 50 a numărului de procurori, pentru că deja numărul foarte mare de dosare depăşeşte posibilităţile fizice ale anchetatorilor.
În 2014 au fost trimişi în judecată peste 1.100 de inculpaţi, iar un număr similar de persoane au fost condamnate definitiv de instanţe.
Premierele DNA
Din cele peste 9.000 de dosare de pe rolul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, peste 700 vizează frauda şi corupţia în achiziţiile publice cu fonduri naţionale şi europene.
"Frauda şi corupţia în achiziţii publice cu fonduri naţionale şi europene continuă să reprezinte o pondere importantă în anchetele DNA. Atribuirea fiecarui contract este condiţionată de plata unor sume de bani sau influenţarea procedurilor de achiziţie se realizează prin persoane aflate în legăturăa cu decidenţi politici", a spus Kovesi.
În 2014, printre premierele stabilite de DNA cele mai multe dosare soluţionate, cele mai multe rechizitorii se numără şi cele mai multe condamnări precum şi cei ai mulţi demnitari de rang înalt investigaţi.
"DNA a solicitat parlamentului încuviinţarea arestării a nouă parlamentari şi a formulat 12 cereri de încuviinţare a urmăririi penale faţă de miniştri şi foşti miniştri. Este un semn evident al independenţei DNA, iar investigarea corupţiei la nivel înalt va continua indiferent de funcţia administrativă sau politică deţinută de persoana vizată", a spus Kovesi.
Procurorul-şef Laura Codruţa Kovesi a mai declarat că încrederea publică în DNA a ajuns la cel mai ridicat nivel de la înfiinţarea instituţiei, respectiv peste 55%, cea mai mare încredere pentru o instituţie din sistemul judiciar potrivit unei cercetări sociologice.
AUDIO Discursul Laurei Codruţa Kovesi la bilanţul DNA