2014, anul condamnărilor definitive pentru zeci de politiceni, demnitari, oameni de afaceri
Anul 2014, a fost anul în care zeci foşti demnitari, oameni de afaceri şi politicieni au fost condamnaţi definitiv, în procesele care se aflau de ani buni în dosarele justiţiei.
Articol de Diana Surdu, 27 Decembrie 2014, 12:16
Unii dintre ei au fost eliberaţi condiţionat, însă majoritatea celor cu pedepse cu executare sunt acum la închisoare.
Ianuarie 2014 a debutat cu condamnări definitive la Instanţa Supremă, aminteşte redactorul RRA.
Adrian Năstase - patru ani de închisoare cu executare în dosarul "Zambaccian"; Sorin Ovidiu Vântu - doi ani de detenţie cu executare pentru că l-a favorizat pe Nicolae Popa, fostul director al Fondului Naţional de Investiţii, iar fostul ministru al transporturilor, Relu Fenechiu, şi fratele său - câte cinci ani de detenţie cu executare în dosarul "Transformatorul".
Pedepse definitive, cu suspendare, au fost date şi în dosarul "Poşta Română".
Fostul ministru al comunicaţiilor, Zsolt Nagy, a primit patru ani, fostul ministru al justiţiei, Tudor Chiuariu - trei ani şi şase luni, iar fostul şef al Companiei, Mihai Toader, patru ani.
În luna martie, în dosarul "Transferurilor", opt oameni cunoscuţi din fotbal au ajuns după gratii, între care George Copos, Mihai Stoica, Gică Popescu, Ioan şi Victor Becali.
Apoi senatorul PSD, Sorin Lazăr, a devenit primul parlamentar care a primit o hotărâre definitivă pentru conflict de interese - şase luni de ani de închisoare cu suspendare, după ce şi-a recunoscut vina.
Deputatul Gheorghe Coman, poreclit deputatul Auto, a fost condamnat definitiv la un an de închisoare cu executare pentru că a primit bani şi o sticlă de whisky în schimbul menţinerii în funcţie a unui şef din Direcţia Sanitar-Veterinară Buzău.
De departe, cea mai răsunătoare pedeapsă a fost cea primită de Dan Voiculescu - 10 ani de închisoare cu executare, în dosarul "Privatizării Institutului de Cercetări Alimentare", alături de Gheorghe Mencinicopschi - opt ani, iar fostul ministru al comunicaţiilor Sorin Pantiş - şapte ani de detenţie şi o confiscare de peste 60 de milioane de euro de la inculpaţi.