2013, un an greu pentru români
Aşteptările analiştilor economici privind evoluţia nivelului de trai sunt destul de pesimiste. Declaraţiile sunt bazate pe cifrele economice.
Articol de Iulian Olescu, 14 Februarie 2013, 13:35
Economia românească a stagnat, practic, în 2012, aşteptările autorităţilor fiind confirmate de primele date statistice referitoare la creşterea economică de anul trecut.
Pentru anul acesta bugetul României este construit pe o creştere de 1,6%, însă specialiştii sunt destul de sceptici în privinţa atingerii acestei cifre.
Şi în ceea ce priveşte evoluţia nivelului de trai, aşteptările sunt destul de pesimiste.
Conform primelor estimări ale Institutului Naţional de Statistică, aşa-numitele "date semnal", în trimestrul IV al anului trecut s-a înregistrat o creştere a economiei, în termeni reali, de 0,2%, comparativ cu trimestrul precedent, ceea ce înseamnă că ţara noastră ar fi evitat reintrarea în recesiune tehnică.
Recesiunea tehnică este definită de unii economişti ca fiind o scădere economică pe două trimestre consecutive, scădere raportată la trimestrul precedent.
Pe întreg anul 2012, economia a crescut cu 0,2% comparativ cu 2011.
Aceste cifre sunt însă foarte mici, iar 2013 nu pare să fie mult diferit, aşa încât este foarte puţin probabil să consemnăm o îmbunătăţire a nivelului de trai al populaţiei, apreciază analistul economic Aurelian Dochia.
"Discutăm pe nişte cifre de creştere care sunt atât de mici, încât este practic imposibil ca să se vadă o îmbunătăţire a nivelului de trai generalizate. Evident că vor fi oameni şi categorii care vor cunoaşte o anumită creştere, dar pe total 1% aproape că este nesesizabil. Nominal, am văzut că totuşi au crescut şi veniturile în 2012 datorită faptului, însă că şi preţurile au crescut şi vor continua să crească în 2013. O parte din creşterile de venituri vor fi mâncate de creşterile de preţuri. Deci nu se va cunoaşte în mod real o îmbunătăţire semnificativă", a spus Aurelian Dochia.
El susţine că în condiţiile în care exporturile au încetinit, iar industria nu mai are aceeaşi contribuţie din trecut, atingerea unei ţinte de creştere economică de 1,6%, estimarea oficială pentru acest, ar putea fi realizată numai în cazul manifestării unor importante tendinţe pozitive, cum ar fi un an agricol bun şi o revenire sesizabilă a economiilor din zona euro, de exemplu.