2012, Anul European al Îmbătrânirii Active şi al solidarităţii între generaţii
Îmbătrânirea populaţiei prin creşterea speranţei de viaţă a determinat UE să declare 2012 - "Anul European al Îmbătrânirii Active şi al solidarităţii între generaţii, lansând o campanie care va fi sprijinită şi în România, de către Ministerul Muncii.
Articol de Alice Vasiloiu, 02 Martie 2012, 13:49
Campania dedicată îmbătrânirii active a fost lansată oficial şi în România, iar ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Claudia Boghicevici, a declarat în acest sens că instituţia pe care o reprezintă va propune noi subvenţii pentru cei care vor angajează persoane în vârstă.
"Unul dintre obiectivele Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale în acest an este elaborarea unei legislaţii pentru persoanele vârstnice, o legislaţie modernă, adaptată cerinţelor realităţii din viaţa noastră. Am avut întâlniri în această perioadă cu multe ONG-uri care activează în domeniul persoanelor vârstnice", a spus ministrul.
Claudia Boghicevici a spus că doar în echipă se va reuşi elaborarea unei legislaţii care să vină să ajute segmentul populaţiei vârstnice.
"Adevărata provocare în viitor este să clădim un mediu de viaţă în care a fi vârstnic nu echivalează automat cu a fi dependent de ceilalţi", a mai spus ministrul Muncii.
În continuare, Claudia Boghicevici a spus, pentru Agerpres, că "avem datoria să nu risipim resursele uriaşe şi extrem de valoroase pe care persoanele vârstnice le reprezintă în plan economic şi social".
În acest context, ministrul a amintit "o parte din intervenţiile posibile": program flexibil, locuri de muncă adaptate, măsuri active pentru angajatori.
Totodată, Claudia Boghicevici a mai subliniat , vineri, la o conferinţă de lansare a Anului European dedicat Îmbătrânirii Active, că "îmbătrânirea activă reprezintă o formă de răspuns la procesul de îmbătrânire demografică" prin identificarea unor soluţii la consecinţele negative ale acesteia.