2011, un an de răscruce pentru clasa politică românească
Anul 2011, an preelectoral, obligă atât puterea, cât şi opoziţia la stabilirea unei strategii care, pentru unii sã ofere continuitate, iar pentru ceilalţi accesul la guvernare.Foto:Agerpres
Articol de Iulia Gherman, 03 Ianuarie 2011, 15:36
Dacă pentru Guvern şi pentru Banca Naţională priorităţile anului pe care îl începem vizează în cea mai mare măsură depăşirea crizei, stabilitatea economică şi financiară, opoziţia politică ar dori o schimbare a majoritãţii parlamentare.
Partidele aflate la putere vor organiza congrese şi opoziţia ar vrea ca schimbarea conducerii UDMR, sã deschidă drumul spre eventuale negocieri în acest sens.
Schimbările care ar putea interveni la conducerea UDMR dupã congresul anunţat la sfârşitul lunii februarie animã planurile PSD şi PNL pentru schimbarea actualei majorităţi parlamentare.
Liderul liberalilor, Crin Antonescu, şi preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, au declarat la sfârşitul anului, cã prioritare pentru cele douã partide rãmân suspendarea preşedintelui Traian Băsescu şi demiterea guvernului Boc.
În acest sens, opoziţia aşteaptã ajutor din partea UDMR, dar pentru conducerea Uniunii nu şi-a anunţat candidatura până acum, niciunul dintre adepţii rupturii de PDL.
Analistul politic Tia Şerbãnescu nu crede în şansele unei alianţe PSD-PNL-UDMR
"E greu de crezut cã UDMR se va angaja pe un termen atât de lung şi într-o singurã alianţă, într-o unică direcţie. UDMR este un partid a cãrui politică a fost aceea a unei disponibilitãţi pentru orice alianţă, care are şanse să ajungă la putere sau a ajuns deja la putere. Nu cred că UDMR, chiar dacă este curtată intens de ambele tabere, va da vrabia din mână pe cioada de pe gard", susţine Tia Şerbãnescu.
Apelurile lansate de Crin Antonescu şi Adrian Năstase fac parte din strategia opoziţiei pentru perioada preelectorală, când vor fi greu de speculat momentele dificile prin care a trecut actuala guvernare - este părerea analistului politic Ion Ioniţă.
"Aceste lansări, aceste idei vin mai mult ca un rãspuns la criticile aduse opoziţiei, că nu a fost în stare, în 2010, să lanseze un proiect credibil privind alternativa la guvernare. Ăsta a fost reproşul major care s-a adus celor două mari partide din opoziţie, PSD şi PNL: faptul cã nu s-au coordonat, n-au reuşit să propună societăţii româneşti un program economic alternativă şi bineînţeles, un program politic care să aducă o nouă majoritate.
Ultimul cuvânt îl vor avea totuşi eventualele modificări apărute dupã congresele PDL şi UDMR.