161 de ani de la Unirea Principatelor Române
Astăzi se împlinesc 161 de ani de la Unirea Principatelor Române, primul pas important pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român. În 1859, Alexandru Ioan Cuza era ales domnitor şi în Moldova şi în Muntenia.
Articol de Remus Rădulescu, 24 Ianuarie 2020, 09:10
Momentul istoric de la 24 ianuarie 1859 va fi marcat în biserici prin slujbe de Te Deum, adică rugăciuni de mulțumire aduse lui Dumnezeu pentru realizarea Unirii Principatelor Române, iar la sfârșitul slujbei vor fi trase clopotele timp de un minut.
Ministerul Apărării Naționale organizează o serie de ceremonii militare și depuneri de coroane în locuri semnificative pentru Unirea Principatelor.
Primul moment festiv al zilei se va desfășura în fața statuii lui Alexandru Ioan Cuza de pe Dealul Patriarhiei, la mică distanță de locul în care a fost ales și la București același domnitor ca la Iași.
Pe locul actualului Palat Patriarhal era în 1859 o clădire care aparținea tot Bisericii, în care s-a întrunit la 24 ianuarie Adunarea Electivă a Munteniei.
Boierii munteni, sub presiunea mulțimii care se adunase pe Dealul Mitropoliei, l-au ales domnitor al Munteniei pe același Alexandru Ioan Cuza, ales și în Moldova.
Personalitatea domnitorului Cuza va fi cinstită prin depuneri de coroane de flori la statuia sa de pe Dealul Patriarhiei.
Manifestări dedicate Unirii Principatelor Române au loc şi la Iaşi.
Corespondență din Iași (Cristina Vartolomei)
Festivitățile dedicate Unirii Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859 se vor desfăşura în Piaţa Unirii din Iași, acolo unde se află și statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
La manifestările din capitala Moldovei vor fi prezenți președintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban, însoțit și de o parte dintre miniştri, preşedintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, reprezentanți ai partidelor, dar și membri ai corpului diplomatic.
Sărbătoarea va începe la ora 12:00, cu un concert de muzică populară.
O oră mai târziu sunt programate momentele solemne la care vor lua parte oficialitățile centrale și locale.
După o slujbă de Te Deum, de pe scena special amenajată în Piața Unirii se vor rosti discursuri, urmate de depuneri de coroane de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza și de o paradă militară.
Cei prezenţi se vor putea prinde apoi în Hora Unirii, alături de oficialități, în locul în care Hora Unirii s-a jucat pentru prima oară și în urmă cu 161 de ani. Pentru participanţii la sărbătoare, Primăria a pregătit şi o masă tradițională, cu plăcinte moldovenești, ceai cald și vin fiert.
La finalul manifestărilor din Piaţa Unirii, preşedintele Klaus Iohannis şi ceilalţi demnitari vor merge pe jos până la Mănăstirea Trei Ierarhi, pentru a depune flori şi la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.