16 răniţi din incendiul din Clubul Colectiv, în drum spre spitale din Olanda şi Belgia
Ministerul Apărării a pus la dispoziţie două aeronave cu echipamente speciale, care au plecat din Bucureşti în această dimineaţă.
Articol de Radio România Actualităţi, 07 Noiembrie 2015, 10:18
UPDATE Doi dintre pacienţii transportaţi în Olanda au decedat în momentele următoare aterizării.
În şedinţa de guvern, care a avut loc astăzi, secretarul de stat pentru situaţii de urgenţă, în Ministerul de interne, Raed Arafat, a explicat ce s-a întâmplat după îmbarcarea pacienţilor către Olanda.
"La sosire, toţi pacienţii, şi am primit chiar mesaje că sunt toţi ok, după care am primit mesaje ulterior care ne-au zis că s-a agravat starea a doi dintre ei, intrând chiar în stop cardiac. Unul, cum a spus domnul prim-ministru, în ambulanţă, şi chiar un medic de la noi a continuat drumul cu el la spitalul din Rotterdam sub resuscitare, s-a încercat la spitalul din Rotterdam în continuu resuscitarea lui, dar fără absolut niciun succes, iar cu celălalt pacient s-a întâmplat după ce a plecat şi la sosirea la spital unde s-a încercat resuscitarea. Am fost anunţaţi de autorităţile olandeze că este sub resuscitare şi ulterior declarat decesul. Ambii pacienţi aveau leziuni grave şi din cauza leziunilor de inhalare, nu numai din cauza arsurilor, şi aşa cum, de exemplu, în ţară, din păcate, am avut patru decese astăzi dimineaţa, care au apărut brusc la patru pacienţi, deci stopuri cardiace, din păcate aceşti doi pacienţi au intrat în stop cardiac la un anumit moment, deci unul pe timpul transportului, unul la sosire la spital, din informaţiile pe care le am până acum", a explicat Arafat.
Medicii care au făcut selecţia pacienţilor au precizat că este vorba despre pacienţi stabili, pentru că cei în stare gravă nu pot fi transferaţi în străinătate.
Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat a subliniat că selecţia pacienţilor se bazează pe criterii "pur medicale".
"Sunt criterii pur medicale. În primul rând, este capacitatea de primire din ţara care îi primeşte, adică are paturi cu ventilatoare sau nu. De exemplu, noi aveam mai mulţi pacienţi ventilaţi, dar nu puteau să primească decât un număr limitat, pentru că şi ei trebuie să-şi păstreze o capacitate în ţările lor, pe care nu poate să o dea integral. În acelaşi timp, este gravitatea cazurilor, necesitatea unor intervenţii mai complexe. Deci, colegii au ales cazuri şi mai simple, dar şi cazuri mai complexe, care au plecat în Belgia şi în Olanda", a arătat Raed Arafat.
Portugalia şi Cehia şi-au exprimat dorinţa de a ajuta victimele de la Clubul Colectiv, după ce Germania şi Israelulul au anunţat că pot prelua o parte dintre pacienţii aflaţi în spitalele din capitală.
Ajutor extern vor primi şi cei rămaşi în ţară. De mâine, sunt aşteptaţi medici voluntari din Franţa, pentru a asigura îngrijirea răniţilor, alături de colegii lor români.