150 de ani de la dezrobirea romilor
Azi se împlinesc 160 de ani de la dezrobirea romilor din Principatele Române.
Articol de Bogdan Isopescu, 19 Februarie 2016, 14:21
Cu acest prilej, premierul Dacian Cioloş a lansat ieri un apel, atât către români cât şi către romi, pentru un efort către integrare socială şi toleranţă reciprocă.
Centrul Naţional de Cultură a Romilor şi guvernul României au organizat ieri la Muzeul Naţional de Artă din Bucureşti, un eveniment în care s-a discutat despre istoria romilor dar şi despre problemele nerezolvate.
Istoricii şi sociologii români atrag atenţia că dezrobirea romilor, în anul 1856, a fost un proces pur juridic ce nu a avut efectele aşteptate în plan mental sau social.
Dincolo de contextul politic de până în 1990, o altă piedică în calea integrării corecte a romilor a fost lipsa măsurilor sociale însoţite de măsuri economice şi financiare.
În acest fel, populaţia romă a trăit, în mare parte, izolat social şi economic de populaţia românească.
Premierul Dacial Ciolos declară că, dincolo de eforturile administrative şi de paşii făcuţi de România după 1990, integrarea romilor poate fi rezolvată printr-un efort ce trebuie să vină din ambele părţi.
"Lucrul cel mai bun pe care îl putem face acum, la 160 de ani de la dezrobirea, să spun, administrativă a romilor, este să facem un efort de dezrobire fiecare dintre noi şi mental. Şi aici mă refer şi la dvs, cetăţenii români de etnie romă, această dezrobire mentală este esenţială pentru a face din integrarea socială şi din acceptarea socială o realitate", a spus Cioloş.
La acelaşi eveniment, reprezentanţii Uniunii Naţionale a Romilor Pakivale reproşau romilor din administraţia publică, inclusiv celor din guvern, că au pirdut contactul cu comunităţile şi că nu fac aproape nimic pentru ieşirea acestora din sărăcie.
Uniune Pakivale anunţa că sâmbătă va organiza un marş în capitală pentru a marca împlinirea a 160 de ani de la dezrobirea romilor, informează redactorul RRA.