15 Ianuarie - Ziua Culturii Naționale
La Ipoteşti şi Botoşani au loc astăzi mai multe manifestări dedicate celor 168 de ani de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu.
Articol de Radiojurnal, 15 Ianuarie 2018, 07:59
Manifestări de amploare prilejuite de Zilele Eminescu şi Ziua Culturii Naţionale vor avea loc astăzi la Botoşani şi Ipoteşti, în prezenţa unor importanţi scriitori, poeţi, oameni de cultură şi iubitori de Eminescu din ţară.
Acestea se vor încheia cu decernarea Premiului Naţional de Poezie, cel mai important şi râvnit premiu de poezie din România.
Câştigătorul va fi desemnat cetăţean de onoare al municipiului şi va primi cununa cu lauri şi o sumă de 35.000 de lei.
Premiul Naţional de Poezie "Mihai Eminescu" a devenit un brand şi legitimează valoarea poetului căruia îi este atribuit.
Distincţia pentru care au fost făcute nominalizări va fi acordată astăzi, în cadrul unei gale care va încununa seria de manifestări derulate pe parcursul întregii zilei, la Botoşani şi Ipoteşti, spune Gelu Dorian, iniţiatorul premiului.
Gelu Dorian: Sunt şapte poeţi: Nichita Danilov, Ovidiu Genaru, Nora Iuga, Ioan Moldovan, Aurel Pantea, Liviu Stoiciu, Marta Petreu.
În cadrul aceloraşi manifestări, Memorialul Ipoteşti va decerna Premiul Opus Primum pe anul 2017, ajuns la ediţia a 19-a. Juriul a nominalizat cinci autori, care au debutat cu volume de poezie în 2017: Dan Dediu, Gabriela Fecioru, Nicoleta Nap, Cristina Stancu şi Marcel Vişa, transmite corespondentul RRA, Gina Poenaru.
Ziua Culturii în marile capitale europene
Evenimente speciale dedicate Zilei Culturii Române, în marile capitale ale Europei şi ale lumii
În marile capitale ale Europei şi ale lumii au loc numeroase evenimente speciale dedicate Zilei Culturii Române, organizate de Institutul Cultural Român, a cărui misiune este să exporte cultura română sub toate formele sale, după cum spune vicepreşedintele instituţiei, Mirel Taloş.
"Spre exemplu, Institutul Cultural Român de la Londra derulează un eveniment, "Imago Mundi 100", un concert care pune în notă contemporană muzică veche românească, atât muzică cultă, cât şi folclor tradiţional românesc din toate zonele istorice. Institutul Cultural Român de la Roma organizează, la Conservatorul de Muzică "Santa Cecilia", evenimentul "100 de ani de muzică românească", din nou un eveniment încadrat şi în programul Centenar. Ambasada României la Paris organizează un eveniment dedicat Clarei Haskil. Mai avem, de asemenea, un recital de poezie românească, "Treptele unirii", în interpretarea actorului Emil Boroghină. ICR Lisabona, spre exemplu, organizează un eveniment cu o personalitate a culturii româneşti actuale, actorul Ion Caramitru, care va ţine nu doar la Lisabona, ci şi la ICR Berlin, un recital de poezie Mihai Eminescu", a spus Mirel Taloş.