14 decembrie, noul termen al instanței în dosarul "Fraudă la referendum"
În dosar, președintele PSD, Liviu Dragnea, este acuzat că a fraudat rezultatele privind participarea la votul privind suspendarea preşedintelui, din 2012.
Articol de Radio România, 23 Noiembrie 2015, 15:55
UPDATE Instanţa Supremă a stabilit un nou termen în apelul din Dosarul "Referendumului" - 14 decembrie, când va continua audierea martorilor.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat în faţa magistraţilor că se consideră în continuare nevinovat, iar adresa prin care s-a cerut organizarea de tombole în teritoriu a fost trimisă probabil de către tineri voluntari care lucrau în sediul de campanie al partidului.
"În continuare cred în nevinovăţia mea, cred în adevăr, în maturitatea şi înţelepciunea instanţei. Tot ce am avut de spus am spus în faţa instanţei şi voi spune numai acolo", a spus Liviu Dragnea.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat în primă instanţă la un an de închisoare cu suspendare.
Alături de alte aproximativ 70 de persoane, el este acuzat că a fraudat rezultatele privind participarea la votul privind suspendarea preşedintelui, din 2012.
Acuzaţiile DNA
Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de procurorii DNA pe 7 octombrie 2013, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.
Potrivit DNA, în calitate de secretar general al PSD, Liviu Dragnea, cu ocazia organizării şi desfăşurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte formaţiunea reprezentată de inculpat, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale.
În acest sens, potrivit procurorilor, Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, în care a implicat mai multe persoane asupra cărora avea influenţă în virtutea funcţiei pe care o deţinea, având ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot.
În paralel, el a coordonat un sistem informatic complex, prin intermediul căruia a transmis mesaje, ordine şi recomandări legate de stimularea participării cetăţenilor la vot prin mijloace interzise de lege către coordonatorii judeţeni de campanie/ primarii/ activiştii de partid, mai preciza DNA.
Potrivit DNA, demersul lui Dragnea a fost susţinut de 74 de persoane, preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt, în sarcina cărora s-a reţinut falsificarea, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători, infracţiuni comise sub forma autoratului, complicităţii sau a instigării.