12 parlamentari din Comisia specială merg la Roşia Montană
O parte dintre parlamentarii din Comisia specială privind Roşia Montană intenţionează să discute cu autorităţile locale, cu sindicatul minerilor, cu asociaţiile şi organizaţiile care se opun exploatării miniere sau care, dimpotrivă, o susţin.
Articol de Costi Dumăscu, 24 Septembrie 2013, 08:40
12 parlamentari din cei 21 care compun Comisia specială pentru Roşia Montană se deplasează la Alba Iulia.
Ei urmează să ajungă miercuri dimineaţă la Roşia, unde vor discuta cu autorităţile locale, cu sindicatul minerilor, cu asociaţiile şi organizaţiile care se opun exploatării miniere sau care, dimpotrivă, o susţin.
Între timp, la Bucureşti, subiectul şi-a mai consumat, luni, o serie de episoade, de la ideea enunţată în Comisie, aceea ca serviciile de informaţii să fie chemate la audieri, până la acţionarea în judecată a Ministerului Culturii de către o organizaţie non-guvernamentală.
Comisia Parlamentară Roşia Mantană îi va invita la dezbateri, săptămâna viitoare, pe reprezentanţii Serviciului Român de Informaţii şi ai Serviciului de Informaţii Externe.
Parlamentarii vor să verifice dacă firma Gold Corporation are banii necesari să-şi respecte angajamentele, sau dacă factori de decizie în statul român stimulaţi material au lucrat în favoarea canadienilor, spune preşedintele Comisiei, Darius Vâlcov.
"Vrem să vedem dacă acele suspiciuni care au apărut şi în presă, legate de, să spunem, bonitatea firmei, legate de posibila influenţă a unor factori decidenţi, sunt reale sau nu", a spus Vâlcov.
Ministerul Culturii, acţionat în judecată
Audierile în Comisia specială au început luni, cu ministrul culturii, Daniel Barbu, cel căruia Asociaţia Română de Arheologie îi cere demisia pentru că susţine începerea exploatării miniere.
Asociaţia mai solicită înscrierea zonei Roşia Monatnă în lista patrimoniului cultural mondial UNESCO, lucru despre care ministrul Barbu spune că nu este posibil.
"De ce nu putem face astăzi? Pentru că centrul urban Roşia Montană nu prezintă elemenente excepţionale sau unice. În centrul istoric sunt inserţii de imobile din anii '60-'70, pe scurt blocuri comuniste care desfigurează parţial ansamblul, nu se califică pentru a fi propuse pe lista patrimoniului mondial", a spus Barbu.
Organizaţia Pro Patrimoniu a dat în judecată Ministerul Culturii pentru că ar refuza să facă public un raport de cercetare realizat de arheologi de la Universităţile Oxford şi Leicester privind valoarea patrimoniului din Masivul Cărnic, zonă din perimetrul minier Roşia Montană.
Vicepreşedintele Ordinului arhitecţilor din România, Ştefan Bâlici.
"Există un singur motiv: valoarea excepţională a patrimoniului care se găseşte în Masivul Cârnic şi care este confirmată de acest studiu, cu siguranţă, ceea ce ar zădărnici toate planurile care presupun distrugerea Masivului Cârnic", a spus Ştefan Bâlici.
A fost deschis şi site-ul comisiarosiamontană.ro, pe care pot fi postate opinii, făcute propuneri, avansate soluţii.