12 investitori, interesaţi de OLTCHIM. Vezi strategia de privatizare
Guvernul vrea privatizarea OLTCHIM pentru a salva compania, în timp ce angajaţii protestează în stradă, solicitând plata salariilor.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 13 Septembrie 2012, 12:40
Potrivit ministrului Economiei, Daniel Chiţoiu, doisprezece investitori s-au arătat interesaţi de preluarea companiei Oltchim.
Premierul Victor Ponta susţine că doreşte ca privatizarea să se facă în aşa fel încât angajaţii să îşi păstreze locurile de muncă.
"Sunt încontinuu ţinut la curent şi de ministrul Chiţoiu asupra procedurilor de privatizare, şi de ministrul Pop, referitor la problemele sindicale de acolo. Sunt optimist că marţi vom avea un investitor mare, care să salveze locurile de muncă şi am spus foarte clar că în strategia de privatizare, primul criteriu nu este cât va încasa guvernul din privatizare, ci ca acea mare companie să facă investiţiile necesare ca să ţină locurile de muncă", a spus premierul.
În urmă cu două săptămâni Guvernul a schimbat strategia de privatizare a Oltchim, prin vânzarea în procedură colectivă a pachetului de acţiuni deţinut de stat, respectiv 54,6% din capitalul social, şi a creanţelor Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) şi Electrica SA, reprezentând 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.
Memorandumul Guvernului privind strategia de privatizare a OLTCHIM |
Ofertele cu preţul propus de investitorii interesaţi să cumpere combinatul vor fi deschise în 18 septembrie, iar în aceeaşi zi va urma licitaţia cu strigare.
"La Oltchim una din probleme este şi reluarea operării, este cea mai urgenţă, pentru că nici un due-dilligence nu se poate face pe o companie industrială oprită. Noi acum încercăm să asigurăm plata integrală a salariilor pe iulie şi credem că vom reuşi. Oltchim are de ieri conducere executivă operaţională", a spus Remus Vulpescu, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie.
Vechea conducere a Oltchim a demisionat săptămâna trecută.
Statul deţine, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic.
Potrivit celor mai recente date, în acţionariatul Oltchim se mai regăsesc compania germană PCC SE (18,32%) şi fondul de investiţii Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, care deţine prin Nachbar Services 14,02% din titluri.
Privatizarea Oltchim reprezintă una dintre condiţiile pentru aprobarea de către board-ul director al FMI a celei de-a şasea evaluări a acordului cu România.
Greva foamei la Oltchim
De aproximativ o săptămână anagajaţii Oltchim protestează în faţa combinatului, în semn de protest faţă de situaţia prin care trece combinatul.
15 salariaţi se află în greva foamei şi ameninţă că dacă nu-şi vor primi salariile restante şi familiile lor vor intra în greva foamei.
Unul dintre oamenii aflaţi în greva foamei afirmă că această formă este "ultima măsură de protest împotriva guvernanţilor care ne-au minţit în legătură cu banii".
Alţi 300 de salariaţi protestează în faţa combinatului.