12 bănci, în programul "Prima casă"
Pentru noul program "Prima casă" au fost încheiate convenţii de garantare cu 12 instituţii bancare , a declarat premierul Emil Boc.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 22 Iulie 2010, 12:42
Dacă noul programu "Prima casă" se bucură de atenţia băncilor, în cazul reabilitării termice a locuinţelor, Guvernul a primit pânã în prezent o singurã confirmare de creditare cu garanţia statului a lucrãrilor de reabilitare termicã a locuinţelor, din partea CEC Bank.
Premierul Emil Boc s-a aflat, joi, la sediul Fondului de Garantare pentru Intreprinderi Mici şi Mijlocii , pentru a discuta cu reprezentanţii instituţiei despre derularea programului "Prima Casã" şi de garantare a creditelor pentru reabilitarea termicã a locuinţelor.
La finalul discuţiei, premierul a anunţat cã pentru noul program "Prima Casã" au fost deja încheiate convenţii de garantare cu 12 bãnci, în timp ce pentru reabilitarea termicã a locuinţelor a fost primit deocamdatã un singur rãspuns pozitiv, din partea CEC Bank.
"Sper ca pânã la 2 august, termenul stabilit pentru încheierea convenţiilor de creditare a lucrãrilor de reabilitare termicã sã primim rãspunsuri şi de la alte bãnci", a spus Boc.
Întrebat de jurnalişti care este motivul pentru care numãrul creditelor acordate pentru noul program "Prima Casã" este unul redus, premierul Emil Boc şi preşedintele Fondului de Garantare pentru IMM-uri, Aurel Şaramet, au invocat faptul cã bãncile trebuie sã îşi schimbe programul informatic, iar clienţii se aflã încã în faza de informare.
Boc a adãugat cã va merge "pe firul apei" şi va verifica dacã mai existã probleme în acordarea acestor credite.
Înaintea discuţiei cu membrii Fondului de Garantare pentru IMM-uri, premierul a declarat cã se va întâlni personal cu reprezentanţii bãncilor pentru a identifica soluþii de rezolvare a problemelor şi a precizat cã a discutat deja pe aceastã temã cu Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Bãncilor şi al CEC Bank, invitat la şedinţa de miercuri a Guvernului.
CEC Bank a anunţat, joi, lansarea creditului pentru construire prin programul "Prima Casã", în lei sau în euro, destinat persoanelor care vor sã construiascã locuinţe în regim individual sau prin asociaţii fãrã personalitate juridicã, formate din minimum şapte beneficiari.
Prin programul "Prima Casã", Guvernul a decis recent sã garanteze creditele pentru cumpãrarea unei locuinţe în limita a 60.000 euro, pentru imobile vechi ori deja începute, şi 70.000 euro, pentru locuinţe cu lucrãri încã neîncepute, iar cumpãrãtorii organizaţi în asociaţii vor avea o garanţie de câte 75.000 euro, tot pentru case noi.
Creditele prin "Prima Casã" au o ratã a dobânzii EURIBOR (rata solicitatã între principalele bãnci din zona euro la depozitele pe piaţa interbancarã) la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite în euro, respectiv ROBOR (rata dobânzii la împrumuturi pe piaţa interbancarã româneascã) la 3 luni plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de finanţator.
În privinţa reabilitãrii termice a locuinţelor, şeful Guvernului a anunţat, miercuri, cã pânã la 2 august vor fi încheiate convenţiile de garantare a creditelor între Fondul Naţional de Garantare a Creditelor IMM şi bãncile interesate, în limita unui plafon de garanţii stabilit pentru acest an la 50 milioane euro.
Guvernul a decis, la începutul lunii iulie, cã proprietarii locuinţelor incluse în programul de reabilitare termicã vor avea posibilitatea sã finanţeze lucrarea prin credit bancar contractat cu garanţia statului şi dobândã subvenţionatã, dupã modelul programului "Prima Casã".
Creditul va putea fi contractat pentru o perioadã de cinci ani.