10 zile pentru rezolvarea problemei Agenţiei de Integritate
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la consultările de la Cotroceni cu partidele, că ar dori ca Parlamentul să rezolve problema legată de funcţionarea ANI în 10 zile.
Articol de Politica Romaneasca, 27 Aprilie 2010, 10:08
Şeful statului a spus că dacă problema legată de funcţionarea ANI nu va fi rezolvată, acest lucru va avea consecinţe negative în ceea ce priveşte evaluarea pe care Comisia Europeană o va face vizavi de justiţia din România în vară.
Băsescu a spus că speră că Parlamentul va fi un partener în rezolvarea problemei legislative legate de ANI în maximum 10 zile.
Consultările şefului statului cu formaţiunile parlamentare au început luni, la Palatul Cotroceni, în prima parte prezentându-se liderii PSD şi cei ai PC, în condiţiile în care liberalii au anunţat că nu vor participa..
Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, după consultări, că a obţinut acordul tuturor partidelor prezente la consultări asupra adoptării în regim de urgenţă a noii legi de funcţionare şi organizare a Agenţiei Naţionale de Integritate, fapt care-l face optimist.
"O concluzie după discuţiile cu partidele, atât cele din opoziţie, cât şi cele din arcul guvernamental: toate sunt de acord că trebuie să acţionăm rapid, în termen de maxim 10 zile, pentru a avea o lege a Agenţiei Naţionale de Integritate funcţională şi care să atingă scopurile pentru care a fost creată ţinându-se cont şi de observaţiile Curţii Constituţionale, în măsura în care creează reglementări de care trebuie să se ţină cont", a spus Băsescu după ce a consultat partidele la Cotroceni.
Şeful statului a spus că discuţiile cu opoziţia erau necesare atâta vreme cât Parlamentul, în ansamblul său, are responsabilităţi constituţionale în ceea ce priveşte punerea în aplicare a angajamentelor pe care România şi le ia ca urmare a intergării în Uniunea Europeană.
"În ceea ce mă priveşte, sunt optimist după discuţiile cu patidele şi faptul că nu m-am limitat strict la a discuta cu partidele din arcul guvernamental este explicat de faptul că şi Constituţia responsabilizează Parlamentul şi nu numai arcul guvernamental", a explicat preşedintele mulţumind partidelor care au onorat invitaţia sa la consultări.
Intrarea României în spaţiul Schengen, ameninţată
Pe de altă parte, Băsescu a apreciat că imposibilitatea funcţionării eficiente a ANI ar putea pune în pericol intrarea României în spaţiul Schengen.
"Aş face precizarea că una din îngrijorările pe care le am este legată şi de faptul că am putea reactiva, prin punerea sub semnul întrebării a funcţionării ANI, ceea ce unele ţări au susţinut mai demult: cuplarea responsabilităţilor noastre de luptă împotriva corupţiei de intrarea României în spaţiul Schengen. Să nu lăsăm loc la revenirea ideii de conectare a problemelor justiţiei cu intrarea României în spaţiul Schengen", a spus Băsescu.
Consultări fără liberali
Din partea PSD au fost prezenţi la Palatul Cotroceni Victor Ponta, Ioan Chelaru şi Liviu Dragnea, în timp ce conservatorii au fost reprezentaţi de Daniel Constantin, Bogdan Ciucă şi Bogdan Diaconu.
Conducerea PNL a decis, luni, ca liberalii să nu mai participe la consultări cu preşedintele Traian Băsescu până când acesta nu va avea o atitudine de mediator, a anunţat Crin Antonescu, precizând că PNL va merge la reuniuni la Cotroceni doar în cazul unor situaţii de criză.
El a subliniat că liberalii vor participa doar la consultările impuse de Constituţie privind problemele majore de politică externă, o criză de Guvern sau dizolvarea Parlamentului.
Băsescu despre liberali: "Unii se surmenează repede!"
Băsescu a pus absenţa liberalilor de la consultările de la Cotroceni pe subiectul legii ANI pe seama faptului că "unii se surmenează foarte repede" şi au ales să se odihnească pentru a merge seara "la televizor".
Preşedintele Băsescu a mulţumit partidelor care au dat curs invitaţiei la consultări şi a precizat că, deşi putea să invite doar partidele care susţin Guvernul, a decis să invite toate formaţiunile parlamentare deoarece prin Constituţie, Parlamentul alături de preşedintele, Guvernul şi autoritatea judecătorească garantează aducerea la îndeplinire a obligaţiilor rezultate din actul aderării la UE..
Curtea Constituțională (CCR) a declarat neconstituţionale mai multe prevederi din Legea 144/2007, astfel încât ANI mai poate doar să depoziteze declaraţiile de avere şi de interese, să amendeze persoanele care nu le depun la timp, dar nu mai poate cere confiscarea averilor, punerea sub sechestru a acestora și nu mai poate sesiza parchetul în cazul unor neconcordanţe în declaraţii. În plus, declaraţiile de avere şi de interese nu vor mai fi publice.
Decizia a fost luată în urma unei excepţii de neconstituţionalitate ridicate de avocatul Alice Drăghici, după ce ANI a cerut confiscarea unei părţi din averea clientului său, Şerban Brădişteanu
CCR a decis însă examinarea din oficiu a întregii Legi care stă la baza organizării şi funcţionării Agenţiei de Integritate.