10 iunie, ziua alegerilor locale
Guvernul a decis ca scrutinul pentru alegerea primarilor și a consilierilor locali să aibă loc în data de 10 iunie 2012.
Articol de Angela Bârgoan, 13 Martie 2012, 14:53
Data alegerilor a fost decisă, prin hotărâre de Guvern, în şedinţa săptămânală de marţi.
Purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, a anunțat că au fost alocate aproximativ 100 milioane lei pentru organizarea în acest an a alegerilor locale.
”Costurile total estimate pentru pregătirea, organizarea şi desfăşurarea alegerilor sunt de 99.864.000 lei şi ele vor acoperi procesul electoral în cea mai mare parte”, a declarat Dan Suciu.
Reamintim că pentru alegerile locale din 2008, organizate în două tururi de scrutin, Guvernul a alocat 66 milioane lei.
Purtătorul de cuvânt a mai arătat că, în şedinţa de marţi, membrii cabinetului au mai aprobat o ordonanţă de urgenţă şi hotărârile de Guvern adiacente pentru buna desfăşurare a acestui proces electoral.
11 mai, debut de campanie electorală
Potrivit programului calendaristic anunțat de către Guvern, până la 31 martie 2012 vor fi desemnaţi judecătorii din Biroul Electoral Central.
Partidele şi alianţele politice şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale vor comunica BEC, până în 10 aprilie, semnele electorale, iar până la 1 mai vor fi adresate solicitările pentru alocarea timpilor de antenă.
Până la 1 mai 2012 vor fi depuse candidaturile, iar campania electorală va începe cu 30 de zile înainte de data desfăşurării alegerilor, respectiv în 11 mai, şi se va încheia în data de 9 iunie, ora 7.00.
Procesul de votare din 10 iunie va începe la ora 7.00 şi se încheie la ora 21.00.
"În cazul turului al doilea de scrutin pentru alegerea primarului sau pentru alegerea preşedintelui consiliului judeţean, potrivit legii, acesta va avea loc la două săptămâni de la primul tur, respectiv, în 24 iunie 2012", se arată în comunicat.
Tot prin hotărâre de Guvern au fost numerotate circumscripţiile electorale judeţene şi cea a municipiului Bucureşti, numărătoarea făcându-se crescător în ordinea alfabetică a denumirii judeţelor.
Excepţie face municipiul Bucureşti, care va fi circumscripţia electorală numărul 42.
Comisie pentru transparența cheltuielilor
În perioada electorală, va funcţiona o comisie de transparenţă care va avea rolul de a supraveghea modul în care se vor efectua cheltuielile pentru organizarea alegerilor locale.
Din comisie vor face parte câte un reprezentant al fiecărui partid politic parlamentar, doi reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, doi reprezentanţi ai Clubului Român de Presă şi un reprezentant al Autorităţii Electorale Permanente.
"Totodată, având în vedere constrângerile bugetare şi necesitatea asigurării într-un termen cât mai scurt a fondurilor necesare bunei organizări şi desfăşurări a alegerilor, Guvernul a stabilit un mecanism de recuperare din bugetele locale a sumelor alocate Ministerului Administraţiei şi Internelor, pentru prefecturi, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului", se mai arată în comunicatul de presă.