10 ani de la intrarea României în NATO, marcaţi în şedinţa solemnă a Parlamentului
Preşedintele, premierul, oamenii politici au evocat în Parlament importanţa aderării României la NATO. Ei au afirmat că apartenenţa României la NATO, alături de aderarea la UE, sunt cele mai mari reuşite ale României.
Articol de Radio România, 01 Aprilie 2014, 08:21
Vă prezentăm cele mai importante momente ale reuniunii solemne a Parlamentului, în format LIVE UPDATES:
UPDATE 8 Şedinţa solemnă a Parlamentului s-a încheiat cu adoptarea, în unanimitate, a declaraţiei Parlamentului României cu ocazia marcării a 10 ani de la aderarea la NATO şi a 65 de existenţă a NATO.
UPDATE 7 Preşedintele Traian Băsescu: Conflictele îngheţate din Transnistria, Abhazia, Osetia, Crimeea, reprezinta un test pentru capacitatea NATO de a aduce securitate in regiune
"Suntem aici împreună reprezentanti ai Parlamentului, Preşedintiei si Guvernului pentru a spune poporului român şi lumii că aderarea la NATO şi UE au reprezentat decizii istorice ale statului român".
"În acest moment, România se bucură de cele mai bune garanţii de securitate din istoria modenă a ţării, prin umplerea de conţinut prin relaţia bilaterala România-SUA".
"În calitate de preşedinte, am spus întotdeauna că în orice misiune am fost, suntem şi rămânem alături de aliaţii noştri pâna la capat, cand emisiunea este îndeplinită. Asa vom face şi în Afganistan".
"România trebuie să-şi continue drumul pe calea europeană".
"Conflictele inghetate din Transnistria, Abhazia, Osetia, Crimeea, reprezinta un test pentru capacitatea NATO de a aduce securitate in regiune".
"Nu există alt răspuns decât adaptarea capacităţilor alianţei pentru a face faţă ameninţărilor pentru a avea stabilitate în Europa. Trebuie sa evităm zonele gri si ambiguităţile în abordare".
"Orice prezenţă a trupelor ruse fără acordul Ucrainei e o agresiune la adresa Ucrainei".
"Condamn gestul neprovocat al autorităţilor ruse şi nu recunoaştem anexarea ilegala a Crimeei.
"Odată cu evenimentele din Ucraina şi a creşterii riscurilor de securitate pentru Moldova, responsabilitatea noastră de oameni politici devine mai mare, de acum încolo va trebui sa facem ce trebuie şi nu numai ceea ce putem".
"Fac un apel la Guvern si la Parlament să identifice cele mai bune căi de înzestrare a Armatei".
"Trebuie sa colaborăm îndeaproape pentru o mai strânsă relaţie transatlantică şi pentru un NATO mai puternic şi mai angajat in regiune".
"Nu le putem cere altora să ne respecte ţara mai mult decat o respectăm noi. Nu le putem cere altora să ne apere ţara mai mult decât o apărăm noi".
"Nu putem cere altora sa ne iubească ţara mai mult decât ne-o iubim noi".
UPDATE 6Victor Ponta: Fac un apel către Parlament să susţinem creşterea bugetului de apărare
"România se află într-o situaţie privilegiată de siguranţă, de răspuns eficient, coerent la orice fel de ameninţare la adresa securităţii sale".
"Vreau sa multumesc tututor partenerilor transatlantici şi europeni care au avut încredere în România".
"În ultimii 3 ani am încercat sa răspundem, cât a fost posibil, acestor necesităţi. În 2014, am alocat pentru Aparare 1,42% din PIB".
"Fac un apel catre Parlament pentru ca în 2015, 2016 si 2017, să susţinem creşterea bugetului de apărare, astfel încât să ajungem mai aproape de acel 2% din PIB".
"România are o datorie faţă de regiune, pentru a contribui la siguranţa Ucrainei, Republicii Moldova şi a altor ţări din regiune".
UPDATE 5Vasile Blaga, preşedintele PDL: România este un garant al democraţiei şi stabilităţii la frontiera de est a UE
"Admiterea României în NATO a închis un ciclu istoric reparator. România a revenit astfel în sânul opţiunilor occidentale şi s-a despărţit simbolic şi instituţional de dictatura comunistă".
"Fără intrarea în NATO, aderarea la UE nu putea să existe".
"Importanţa geostrategică a României a crescut, iar poziţia noastră de ţară UE şi NATO trebuie să fie mai ferm auzită".
UPDATE 4 Crin Antonescu, preşedintele PNL: Angajamentul de a aloca minim 2% din PIB pentru Aparare trebuie luat în serios
"Vreau, în numele PNL, să mulţumesc Armatei Române şi structurilor operative de intelligence care au dovedit şi dovedesc profesionalism, loialitate, devotament, spirit de sacrificu".
"Vreau să mulţumesc tuturor personalitatilor publice care au lucrat pentru ca aceasstă şansă istorică, extraordinară să devină realitate. Voi numi astazi doi oameni, cărora trebuie să li de faca dreptate: majestăţii sale Regele Mihai I şi domnului preşedinte Emil Constantinescu".
"Angajamentul de a aloca minim 2% din PIB pentru Aparare, angajament pe care nu l-am putut indeplini, trebuie astazi luat in serios".
UPDATE3 Ministrul de Interne Gabriel Oprea, senator UNPR: Suntem într-o zonă de importanţă strategică majoră
"Au fost 10 ani în care Romania şi-a confirmat periodic, fără echivoc, facută în urmă cu 10 ani".
"România are în continuare şansa de a demonstra nu numai că este un furnizor constant de securitate, dar şi un pol de stabilitate în regiune".
UPDATE 2Călin Popescu Tăriceanu: România trebuie să devină un catalizator mult mai activ
"România trebuie sa foloseasca întregul sau potenţial, posibilităţile pe care i le oferă parteneriatul strategic cu SUA şi statutul său de membru NATO pentru a asigura, cu toate mijloacele, securitatea teritoriului naţional şi a granitei de est a NATO şi a Uniunii Europene".
"România trebuie sa devina un catalizator cu mult mai activ decât până acum în politicile de consolidare a graniţelor NATO şi UE promovând energic asocierea Ucrainei si Republicii Moldova la Uniunea Europeana ca etapa in procesul de integrare europeană".
UPDATE 1 Şedinţa solemnă a Parlamentului consacrată marcării a zece ani de la intrarea României în NATO a început cu intonarea imnului naţional.
S-a ţinut apoi un moment de reculegere în memoria militarilor români căzuţi la datorie în teatrul de operaţiuni.
Şeful delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO, Gabriel Vlase, a prezentat declaraţia Parlamentului.
Politicaromaneasca.ro a transmis LIVE VIDEO şedinţa solemnă a Parlamentului.
România - 10 ani de NATO
În cei zece ani de activitate în Alianţa Nord-Atlantică 26 de soldaţi români au pierit în misiuni, ultimul fiind sublocotenetul post mortem Claudiu Constantin Vulpoiu, ucis acum trei zile în Afgansitan.
România a participat în cei zece ani de când este membră cu drepturi depline în Alianţa Nord-Atlantică cu 40.000 de militari din 30 de batalioane la misiunile externe de menţinere a păcii.
Balcanii de Vest, Afganistan, Irak sau nordul Africii sunt zonele de conflict în care militarii români şi-au dovedit profesionalismul, devenind unii dintre cei mai buni ambasadori ai României în lume.
În prezent România şi-a conturat un profil puternic în alianţă, afirmă directorul SRI, George Maior, care suţine că ţara noastră este a doua contributoare cu informaţii la unitatea civilă de informaţii a NATO.
Faptul că mai mulţi militari şi-au pierdut viaţa şi alţii au fost răniţi reprezintă un tribut plătit acestui efort de menţinere a păcii. â
26 de militari romani au murit în teatrele de operaţii, în timp ce 140 au fost răniţi.
Sublocotnenet post mortem Claudiu Cătălin Vulpoiu a fost ucis duminică în Afganistan, iar cinci camarazi au fost răniţi în urma unui atac sinucigaş cu un autovehicul încăcat cu exploziv care a intrat direct în maşina de luptă.