UE, preocupată de situaţia din Republica Moldova
Kalman Mizsei, reprezentatul special al Uniunii Europene pentru Republica Moldova, a discutat cu oficialităţile române situaţia din Republica Moldova şi relaţiile ei cu Uniunea Europeană.
Articol de Alina Stănuţă, 27 Octombrie 2010, 13:39
Situaţia din Republica Moldova şi relaţiile acestei ţări cu Uniunea Europeană, dar şi dosarul transnistrean, au figurat pe agenda discuţiilor dintre oficialităţile române şi Kalman Mizsei, reprezentatul special al Uniunii Europene, pentru Republica Moldova, desfăşurate marţi, la Bucureşti.
România şi-a reiterat sprijinul pentru apropierea Republicii Moldova, de Uniunea Europeană, exprimând, prin vocea ministrului de externe, Teodor Baconschi, speranţa că se vor face progrese în rezolvarea conflictului transnistrean.
Reprezentantul special al Uniunii Europene pentru Moldova, Kalman Mizsei, spunea că locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană şi chiar dacă procesul va fi unul de durată, România susţine integrarea Republcii Moldova şi prin prisma legăturilor istorice strânse cu Chişinăul.
"Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană va fi un proces pe termen lung, dar sunt contins că locul Moldovei este în mod clar în Uniunea Europeană, iar România, care are legături istorice strânse cu Moldova, poate ajuta foarte mult la acest proces şi poate face acest lucru prin dezvoltarea relaţiilor economice, prin asistenţa în toate domeniile, sau pledând, în cadrul Uniunii Europene, pentru liberalizarea regimului vizelor pentru cetăţenii moldoveni, aşa cum a făcut deja", a spus Kalman Mizsei.
La rândul său, preşedintele Comisiei pentru Politică Externă, din Senat, Titus Corlăţean, declara că decizia de luni, din care minştrii de externe au solicitat Comisiei Europene un plan de acţiune pentru regim de călătorie liber, pentru cetăţenii moldoveni, demostrează că Guvernul de la Chişinău a înregistrat multe progrese.
"Am salutat concluziile Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene, adoptată ieri (luni n.r.) cu privire la Republica Moldova. Această concluzie la care România a avut o contribuţie importantă, aceste concluzii confirmă vocaţia şi aspiraţiile europene ale Republicii Moldova, salută progresele pe care Guvernul moldovean le-a înregistrat în ultimul an, în gestionarea problemelor curente ale ţării, în reformele interne necesare şi mai ales în procesul de apropiere de Uniunea Europeană. Această decizie confirmă vocaţia şi aspiraţiile europene ale Republicii Moldova", a mai spus Titus Corlăţen, la RRA.