Suntem codaşi la colectarea taxelor!
Oficiul de Statisticã al UE, Eurostat, anunţã cã România colecteazã din taxe cele mai scãzute venituri din spaţiul comunitar, adicã 28% din producţia internã, faţã de o medie de 40% în celelalte ţãri europene.
Articol de Claudia Marcu, 29 Iunie 2010, 13:45
Studiul Eurostat, care face referire la anul 2008, demonstreazã cã, deşi România nu are cele mai reduse rate de taxare, veniturile colectate din taxe sunt cele mai mici din Uniunea Europeană ca procent din PIB.
În acelaşi timp, TVA de 19% perceputã pânã acum a fost printre cele mai scãzute din Uniune, în timp ce noua valoare, de 24%, va fi printre cele mai ridicate.
În 2008, nivelul de impozitare în România era cel mai redus din UE - 28%, cu mult sub media Europei şi mai scãzut decât în ţãrile vecine, ca Bulgaria, 33,3%, şi Ungaria 40,4%.
În structura sistemului de impozitare, taxele indirecte asigurã 42,7% din venit, ceea ce pune România pe locul al patrulea în UE, dupã Bulgaria, Cipru şi Malta.
În 2008, TVA a însemnat 28,2% din totalul veniturilor din taxe, locul trei în Europa.
Nivelul redus al taxelor directe, doar 24%, faţã de 32,4% la nivelul UE, se datoreazã nivelului scãzut de impozitare pentru veniturile mici.
Taxa pe forţa de muncã este sub media europeanã, cu 29,5%. România se aflã printre ţãrile cu cel mai mic nivel de impozitare pentru capital, 5,2%, faţã de media europeanã de 7,5%.
Acesta este însã în creştere din 2005.
De menţionat cã aproape 63% din totalul veniturilor din taxe merg spre guvernul central, în timp ce veniturile autoritãţilor locale sunt marginale: doar 3,2%.