Sărbătoarea Rusaliilor, la români
Credincioşii din România sărbătoresc, duminică şi luni, Rusaliile. Foto:Agerpres
Articol de Politica Romaneasca, 13 Iunie 2011, 10:48
Luni, cea de-a doua zi de Rusalii, potrivit calendarului bisericii noastre, este închinată Sfintei Treimi, Tatăl, Fiul şi Sf. Duh.
În această importantă zi s-a întemeiat Biserica Creştină.
Sărbătoarea Sfintei Treimi este una relativ nouă în Biserica Ortodoxă Română.
Conform tradiţiei, în ziua următoare marilor praznice se sărbătoresc persoanele care au avut un rol important în praznicul respectiv; astfel, în prima zi după Rusalii în bisericile ortodoxe se sărbătoreşte persoana Sf. Duh.
Sub influenţa occidentală, sărbătoarea Sf. Duh s-a extins la toate persoanele Sf. Treimi.
Învăţătura despre Sf. Treime este principala dogmă în Biserica Ortodoxă, aşa cum omul are o singură fire, omenească, şi o multitudine de persoane, aşa Dumnezeu are o singură fire, dumnezeiască şi trei persoane: Tatăl, Fiul şi Sf. Duh.
Sărbătoarea Sfintei Treimi este una cu cruce roşie în calendarul ortodox în toate bisericile urmând să aibă loc astăzi Sf. Liturghie.
Pentru catolici,duminică, a fost o dublă sărbătoare, ziua de Rusalii amintind de înfrângerea lui Ioan Sigismund, care a încercat să impună prin forţă religia unitariană.
Peste 120 de mii de credincioşi au participat ieri, la Miercurea Ciuc, la cel mai mare pelerinaj romano-catolic din sud-estul Europei, apoi credincioşii au pornit spre Ghimeş-Făget, judeţul Bacău, unde au luat parte la manifestările comemorative organizate în locul în care până acum 100 de ani se afla graniţa estică a Imperiului Austro-Ungar cu România.