Romii în atenţia Strasbourgului
Parlamentul European discută la Strasbourg despre expulzarea romilor.
Articol de Petruţa Obrejan, 07 Septembrie 2010, 15:35
Europarlamentarii se întrunesc, marţi după-amiază, în sesiune plenară, la Strasboug. Ei discută despre situaţia romilor din Europa, ca urmare a campaniei de repatriere a acestora în ţările de origine, campanie întreprinsă recent de Franţa.
La dezbatere participare şi vicepreşedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, responsabilă pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie, comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom.
Principalele motive de preocupare ale eurodeputaţilor europeni sunt legate de suspiciunile privind posibila încălcare de către autorităţile franceze a directivei europene 38/2004 referitoare la libera circulaţie în UE şi a prevederilor Cartei UE privind drepturile fundamentale.
Vicepreşedintele Comisiei Europene,Viviane Reding, afirma în cadrul unei analize preliminară, că este responsabilitatea ţărilor membre de a asigura ordinea publică şi siguranţa cetăţenilor lor pe teritoriul naţional,totuşi, atunci când fac acest lucru, statele membre trebuie să respecte normele convenite în comun la nivelul UE.
În raportul preliminar se arată că orice măsuri luate de statele membre trebuie să fie evaluate prin prisma regulilor UE privind libertatea de mişcare, nediscriminarea şi Carta UE privind drepturile fundamentale.
Şi preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, a avertizat săptămâna trecută împotriva discriminării etnice a romilor. "Parlamentarii europeni sunt preocupaţi de situaţia romilor din unele ţări UE" - a declarat Jerzy Buzek.
De asemenea, într-o rezoluţie adoptată în luna martie, Parlamentul European declara că eşecul politicilor de promovare a incluziunii sociale a populaţiei de origine romă trebuie analizat critic, date fiind 'progresele nesatisfăcătoare'.
Membri Parlamentului European subliniau, la acea vreme, că statele membre ale UE trebuie să utilizeze mai bine oportunităţile oferite de fondurile structurale pentru a promova integrarea romilor şi că punerea în aplicare a proiectelor locale ar trebui monitorizată în mod obiectiv.
Repatrierea în această vară a sute de romi din Franţa către România şi Bulgaria - peste 8.000 de persoane din ianuarie până în prezent - a provocat grave îngrijorări de natură juridică în rândul statelor membre şi la nivel european.