Romii aflaţi ilegal în Franţa vor fi expulzaţi
Autorităţile franceze au decis expulzarea imediatã a celor care se aflã ilegal în Franţa. În urmãtoarele trei luni vor fi evacuate jumãtate din taberele sau imobilele ocupate ilegal de romi sau de ţiganii nomazi francezi.
Articol de Roxana Vasile,corespondent RRA la Paris, 29 Iulie 2010, 10:42
Guvernul francez a stabilit într-o reuniune de urgenţã convocatã de preşedintele Nicolas Sarkozy, un plan de mãsuri pentru gestionarea problemelor create de ţiganii nomazi şi de romii imigranţi.
Ministrul de interne francez a dispus dezmembrarea urgentã a taberelor ilegale folosite de aceştia şi expulzarea imediatã a celor care se aflã ilegal în Franţa.
Întâlnirea a vizat sancţionarea unor comportamente ilicite şi ilegale, nu stigmatizarea unei comunitãţi - a declarat ministrul de interne, Brice Hortefeux, care a precizat cã în urmãtoarele trei luni vor fi evacuate jumãtate din taberele sau imobilele ocupate ilegal de rromi sau de ţiganii nomazi francezi.
"Vom proceda la repatrierea cvasiimediatã, în Bulgaria şi România, a romilor care se fac vinovaţi de fraude sau atingeri aduse ordinii publice. Vom propune României sã trimitã poliţişti în Franţa, iar, în paralel, sã primeascã poliţişti francezi în România", a declarat Brice Hortefeux.
Reuniunea, care a avut loc miercuri dupã-amiazã a fost criticatã atât de stânga politicã, cât şi de asociaţiile ţiganilor şi de apãrãtorii drepturilor omului, care au apreciat-o drept o modalitate de a pune semnul egalitãţii între o etnie şi delincvenţã.
Reuniunea a fost convocatã dupã ce, recent, ţigani francezi au atacat Jandarmeria şi au devalizat magazine dintr-o comunã din centrul ţãrii, ca represalii la uciderea unui membru al comunitãţii lor.
Aderarea României la spaţiul Schengen, în pericol
Franţa are rezerve în legãturã cu aderarea României la spaţiul Schengen în martie anul viitor, aşa cum este prevãzut, a declarat secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche.
Într-un interviu acordat Radio France Internationale, el a spus cã problema romilor ar trebui sã fie o condiţie pentru Schengen şi cã România trebuie sã facã eforturi pentru integrarea populaţiei rrome.
La solicitarea presei, premierul Emil Boc i-a rãspuns cã rezolvarea problemei romilor aparţine nu numai României, ci întregii Europe.
El şi-a exprimat speranţa cã situaþia acestei etnii sã nu afecteze aderarea ţãrii noastre la Spaţiul Schengen.
Potrivit statisticilor, anul trecut au fost expulzaþi aproape 10.000 de romi, dintre care 85% cãtre România.
Peste 40.000 de nomazi sunt înregistraţi oficial în Franţa, 95% dintre ei fiind francezi.
Rromii care provin din România, Bulgaria şi Europa Centralã formeazã o minoritate - afirmã presa francezã.
În Franţa, potrivit legii, orice aşezare cu peste 5.000 de locuitori este obligatã sã punã la dispoziţia ţiganilor francezi spaţii de primire, unde aceştia sã-şi poatã amplasa tabere.
În legătură cu acest subiect, premierul Emil Boc a fãcut scurte precizãri dupã şedinţa de guvern.
"Valentin Mocanu este secretarul de stat desemnat pentru problematica rromilor din cadrul Ministerului Muncii. Cred cã România, împreunã cu toate celelalte ţãri europene, au o obligaţie comunã în privinţa problemei romilor.