Românii nu au mobilitate pe piaţa muncii
Potrivit unui Eurobarometru, românii sunt printre cei mai puţin flexibili europeni atunci când este vorba despre cautarea unui loc de munca în alta ţara, daca la ei acasa ar deveni şomeri.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 15 Iulie 2010, 12:07
Unul din doi români considera ca principalul motiv pentru care nu s-ar muta în alta ţară este faptul că în propria ţara se simt ca acasa.
Acestea sunt unele dintre concluziile unui eurobarometru privind mobilitatea în Uniunea Europeana.
Potrivit rezultatelor acestei cercetari, un procent important dintre europeni intenţioneaza sa lucreze în strainatate în viitor.
Mobilitatea înseamna foarte mult pentru integrarea europeana - considera 60% dintre europeni.
50% cred ca cel mai mult beneficiaza piaţa forţei de munca, iar 47% spun ca economia are de câştigat.
În ciuda faptului ca 48% dintre europeni cred ca mobilitatea este un lucru bun pentru individ, în general, atunci când este vorba despre impactul asupra familiilor, 29% considera mobilitatea un factor negativ.
Singura ţara cu o majoritate gata sa lucreze în alt stat membru este Danemarca, unde peste 50% dintre cetaţeni au astfel de planuri pentru viitor.
Urmeaza Estonia, Suedia, Letonia şi Lituania.
Românii nu se văd lucrând în altă ţară
Numai 16% dintre români spun ca s-ar vedea lucrând în alta ţara în viitor.
Motivele pentru care europenii s-ar muta în alta ţara sunt îmbunataţirea calitaţii vieţii - 29%, apoi condiţii mai bune de munca - 27% şi oportunitaţi profesionale mai bune - 23%.
Situaţia economica sociala şi politica a ţarilor conteaza mai puţin în deciziile de schimbare.
La întrebarea: "În caz de şomaj, aţi fi gata sa va mutaţi în alta regiune din ţara sau în alt stat membru?", peste 60% dintre suedezi, francezi şi lituanieni au raspuns "da"; românii, polonezii şi bulgarii sunt cel mai puţin flexibili - între 33% şi 34%.
Eurobarometrul arata însa ca, din 2005, dorinţa de a se muta în alta ţara în caz de şomaj a scazut cel mai mult în Grecia - de la 67% la 38%, şi în Polonia - de 73% la 45%.
Cei mai mulţi dintre europeni nu au parasit ţara de origine pentru educaţie sau perfecţionare profesionala.
Cel mai mare procent se înregistreaza în Luxemburg - 48%, iar cel mai mic în Cehia - 5%.
Doar 9% dintre români au studiat în alte state membre.
Obstacolele în calea mobilitaţii sunt, dupa europeni, cunoaşterea limbilor straine - 52%, apoi identificarea unui alt loc de munca - 24% sau adaptarea la cultura ţarii respective - 16%.
Doar 4% dintre europeni au temeri legate de venit, de taxe sau de accesul copiilor la educaţie.
În prezent, Irlanda şi Malta restricţioneaza total accesul lucratorilor din România şi Bulgaria.
Restricţii parţiale menţin, cel puţin pâna la sfârşitul anului 2011, Belgia, Germania, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Austria şi Marea Britanie.