România pe primul loc în Europa la reciclarea becurilor
Într-un an, România ar trebui să colecteze patru kilograme pe cap de locuitor, deşeuri de iluminat uzate, însă cota atinsă în acest moment este de un kilogram.
Articol de Cristina Moise, 01 Iulie 2011, 08:35
România deţine singura fabrică de reciclare a deşeurilor de echipamente de iluminat uzate din Europa de Sud-Est.
Aceasta a fost inaugurată la Buzău.
Investiţia iniţială se cifrează la un milion de euro şi va fi amortizată în circa cinci ani de reciclare.
Fabrica funcţionează în Parcul Industrial Frasinu, are zece angajaţi şi o capacitate de 3.600 de tone de becuri care pot fi tratate anual.
La fabrica Unicat se face inclusiv extragerea mercurului din pudra fluorescentă a becului, spune Marius Costache, director general.
"Scopul acestei investiţii a fost acela de a integra tratarea şi reciclarea tuturor tipurilor de deşeuri de echipamente de iluminat. Practic, integrăm şi închidem cercul tuturor celor zece categorii de deşeuri de echipamente electrice şi electronice, care pot fi tratate şi reciclate la Buzău", susţine Costache.
Într-un an, România ar trebui să colecteze patru kilograme pe cap de locuitor, deşeuri de iluminat uzate, însă cota atinsă în acest moment este de un kilogram.
Secretarul de stat din Ministerul Mediului, Cristian Apostol, prezent la deschidere, spune că, deocamdată, ţara noastră este deficitară la capitolul educaţie pentru mediu.
"În momentul de faţă, noi avem dezvoltată o capacitate care poate prelua jumătate din deşeurile din România, pe care România s-a angajat să le recicleze. Deci, teoretic, două fabrici ca acestea rezolvă problema la nivelul României",a spus Cristian Apostol.