"România nu poate înlocui Bulgaria în proiectul South Stream"
Înlocuirea Bulgariei cu România ca principal stat de tranzit în regiunea Balcanilor pentru gazoductul South Stream este practic imposibilă, consideră ministrul bulgar al Economiei.
Articol de Cristina Ghioca, 15 Octombrie 2010, 17:04
Potrivit publicaţiei Novinite, temerile părţii bulgare privind un astfel de scenariu au fost amplificate de un memorandum semnat miercuri, la Bucureşti, de Gazprom şi Transgaz, pentru un studiu de fezabilitate care să analizeze trecerea South Stream prin România.
Analiştii şi mass-media din Bulgaria au considerat că scopul discuţiilor cu România a fost de a presa Bulgaria să-şi îndeplinească promisiunile în proiectul South Stream.
Discuţiile dintre România şi Rusia, dar şi negoicerile pentru includerea Macedoniei în proiect au amplificat temerile că gazoductul South Stream ar putea ocoli Bulgaria, ca urmare a blocării altor două proiecte comune de către guvernul bulgar.
În timp ce la nivel oficial, Rusia a afirmat că România va fi doar aprovizionată cu gaze naturale prin intermediul South Stream şi nu va fi, probabil, o ţară de tranzit, mai multe publicaţii ruseşti au interpretat o declaraţie a premierului italian Silvio Berlusconi în sensul că Bulgaria cauzează probleme în implementarea proiectului.
O delegaţie rusă condusă de Miller s-a întâlnit, miercuri, la Bucureşti, cu premierul Emil Boc şi membri ai guvernului.
Discuţiile au vizat cooperarea româno-rusă în sectorul energetic, potrivit Gazprom.
Gazprom a anunţat miercuri că România ar putea semna în primul trimestru al anului următor un acord interguvernamental cu Rusia privind cooperarea în proiectul South Stream, dacă rezultatele studiului de fezabilitate vor fi pozitive.
South Stream, dezvoltat de Gazprom şi grupul italian Eni, vizează transportul de gaze spre Europa, pe sub Marea Neagră şi prin intermediul Bulgariei.
Proiectul, care ar trebui să fie finalizat în 2015, va avea o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi de gaze, pe an.
Gazoductul rusesc concurează proiectul european Nabucco, care va alimenta pieţele din Europa cu gaze naturale din regiunea Caspică şi Orientul Mijlociu.