"România nu este pregătită să accepte o amânare a datei de aderare la spaţiul Schengen"
Preşedintele Traian Băsescu este convins că ultima misiune de verificare a pregătirilor pentru aderarea la spaţiul Schengen va avea un rezultat pozitiv.
Articol de Cristina Ghioca, 14 Decembrie 2010, 15:57
România nu este pregătită să accepte o amânare a datei de aderare la spaţiul Schengen, a declarat preşedintele Traian Băsescu, într-un interviu acordat Financial Times.
Întrebat în legătură cu perspectivele aderării la spaţiul Schengen, Băsescu a declarat că este convins că ultima misiune de verificare va avea un rezultat pozitiv.
El a adăugat că România ar vrea "ca tratatul să fie aplicat, ceea ce înseamnă că nu suntem pregătiţi să acceptăm o amânare a datei aderării la spaţiul Schengen".
"Dacă unele ţări au dubii, le invităm politicos - deoarece România va furniza 2.070 de kilometri de graniţă a Uniunii Europene - să participe, cu poliţie de frontieră din alte ţări, să fie împreună cu noi la graniţă, supraveghind procesul. Dar nu să blocheze accesul României în zona Schengen", a menţionat şeful statului.
El a explicat că acest lucru nu înseamnă însă că România vrea ca aceste ţări să contribuie cu resurse.
În acelaşi interviu, citat de Mediafax, preşedintele a precizat că România poate menţine stabilitatea politică îndeajuns de mult pentru aplicarea măsurilor necesare în vederea consolidării bugetului şi majoritatea va fi păstrată în parlament, în condiţiile în care cele mai severe decizii au fost deja luate.
Întrebat cum vede rolul sau locul României în cadrul Uniunii Europene, având în vedere că unele ţări o văd ca fiind mai apropiată de Statele Unite, Traian Băsescu a declarat că Bucureştiu are "relaţii excelente cu Statele Unite".
"Poate WikiLeaks va demonstra acest lucru - nu ştiu ce este în telegrame, vom vedea! Dar în primul rând, ne considerăm europeni. De când am aderat la UE, la 1 ianuarie 2007, nu am făcut nimic care să sugereze că nu suntem nişte europeni excelenţi", a argumentat preşedintele român.
El a explicat, de asemenea, că după aderare, România şi-a schimbat politica externă, concentrându-se pe resursele diplomatice din zona Caspică şi a Asiei Centrale, pentru a "deschide această uşă pentru Uniunea Europeană".