România învaţă lecţia turismului de la Malta
Ministrul de Externe al României, Teodor Baconschi crede că România şi Malta pot avea o bună cooperare pe domeniul turismului.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 07 Octombrie 2010, 12:10
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, joi, după întrevederea cu omologul maltez, Tonio Borg, că România s-ar putea inspira din modelul de turism practicat de Malta, acesta fiind de altfel o oportunitate de bună cooperare între cele două state.
"Domnul ministru îmi spunea că în 2008, înainte de criză, 70.000 de români au vizitat Malta. Trebuie să spunem că, la o populaţie de 400.000 de locuitori, maltezii primesc 1.200.000 de turişti anual. Deci, în mod evident aveţi un turism de claitate, de nişă, hoteluri de cinci stele, o gamă de servicii excelentă oferite turiştilor şi cred că putem şi învăţa din acest lucru", a spus Baconschi.
"Malta este o destinaţie turistică foarte atractivă şi aţi deschis peste 40 de şcoli de vară private şi publice pentru turişti din întreaga lume, care vor să combine o vacanţă frumoasă cu perfecţionarea limbii engleze. Mi se pare un exemplu de smart power foarte bun şi cred că şi noi ne-am putea, în aceeaşi logică, inspira pe viitor, pentru a completa oferta românească în materie de turism", a spus ministrul român.
Cooperare România - Malta la nivel de Ministere de Externe
Cei doi miniştri au semnat joi dimineaţă, la MAE, un protocol de cooperare între ministerele de Externe ale celor două ţări.
"Am semnat protocolul de cooperare între cele două ministere ale Afacerilor Externe, iar acest lucru ne va permite să ne comparăm punctele de vedere într-un mod sistematic. Nu ne vom limita la consultări politice, vom încerca să ne focalizăm şi pe chestiunile legate de schimburile comerciale, de investiţii, de dimensiunea cooperării culturale şi ştiinţifice", a spus ministrul Teodor Baconschi.
El a subliniat relaţia tradiţională foarte bună dintre România şi Malta, adăugând că aceasta "poate profita de asupiciile apartenenţei la UE, pentru a se dezvolta şi în viitor".
"Experienţa Maltei ca membru al Spaţiului Schengen este iarăşi preţioasă pentru partea română. Totodată, securitatea energetică, procesul de extindere şi procesul de pace din Orientul Mijlociu sunt alte subiecte unde schimbul nostru de opinii se poate dovedi fructuos", a mai spus Baconschi, citat de Mediafax.