Problemele românilor din Torino, discutate cu autorităţile
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a organizat la Torino sâmbătă şi duminică, conferinţa "Şanse egale într-o Europă unită".
Articol de Elena Postelnicu, 18 Aprilie 2011, 11:54
Evenimentul se înscrie în seria de dezbateri lansată în anul 2010 de către DRP prin care se vizează reunirea reprezentanţilor comunităţilor româneşti din Italia şi Spania, a autorităţilor române şi a celor din statele-gazdă, în vederea identificării şi a soluţionării problemelor întâmpinate în procesul de integrare.
La Torino trăiesc peste 42.000 de români. Următoarea conferinţă va fi în luna mai, la Roma.
Peste 250 de români au participat timp de două zile la conferinţa "Şanse egale într-o Europă unită", de la Torino.
Mariana Iacob, preşedintele Asociaţiei "Dacia" din Borgaro, a declarat că asociaţia este interesată de situaţia din învăţământ.
"Ne interesează situaţia învăţământului. Încercăm să facem serate literare în bibliotecă, citind poveşti la copii. Să începem întâi cu poveşti, ca să-i atragem, şi cu diapozitive de filme, ca să atragem copiii; şi părinţii, ca să-i aducă. eporter: Programele educaţionale stabilite între statul italian şi cel român, modalităţi de accesare a fondurilor structurale, importanţa votului prin corespondenţă, parteneriatul comunităţilor româneşti cu autorităţile publice, rolul mass-media în promovarea imaginii statului de provenienţă, accesul pe piaţa muncii al lucrătorilor români - sunt câteva dintre temele de dezbatere", a spus Mariana Iacob.
La rîndul său, Aurelia Miriţă, preşedintele Asociaţiei "Frăţia" a declarat corespondentului Radio România, că sunt preocupaţi de drepturile muncitorilor , de integrarea şi de problemele pe care le au românii de dincolo de graniţele ţării.
"Cele legate de structurile europene, drepturile muncitorilor şi nu în ultimul rând cele de integrare, problemele sociale ale comunităţii române de peste hotare. Măcar o dată la şase luni, ar fi de preferat ca aceste întâlniri să aibă loc şi să fie explicate toate lucrările care se efectuează în România în acest moment", a spus aceasta.
Referitor la participarea reprezentanţilor români, secretarul de stat de la DRP, Eugen Tomac, s-a declarat mulţumit de interesul conaţionalelor pentru acest tip de iniţiativă.
"Cred că este foarte important acest dialog. Vrem să-l permanentizăm, tocmai pentru că cei peste un milion de cetăţeni români din Italia au nevoie de mesaje permanente din partea statului român. Sunt o comunitate nouă, permanent apar probleme noi şi, din acest punct de vedere, ne bucurăm că există şi deschideri din partea autorităţilor italiene, care au fost prezente pe parcursul ambelor zile - mă refer aici la autorităţile locale. Fundamental pentru noi ramâne în continuare să lărgim sfera de proiecte şi de programe destinate comunităţii - şi aici mă refer în primul rând la programele adresate copiilor. Copiii români să nu uite de ţara din care au plecat părinţii lor, să nu uite să vorbească limba română", a mai spus Eugen Tomac.