Ministerele din România, analizate de Banca Mondială
Banca Mondială a dat publicităţii o analiză privind funcţionarea ministerelor din România. Foto:Agerpres
Articol de Octavian Coman, 11 Ianuarie 2011, 15:13
Analizele Băncii Mondiale privind funcţionarea ministerelor din Romania au fost discutate de membri ai guvernului şi reprezentanţi ai Băncii Mondiale.
La întâlnire au participat miniştrii finanţelor, transporturilor, agriculturii şi educaţiei.
Marţi dimineaţă, vicepreşedintele Băncii Mondiale pentru regiunea Europa şi Asia Centrală a avut o discuţie separată cu premierul Emil Boc.
Banca Mondială este unul dintre creditorii României.
Aşa-numitele analize funcţionale realizate de specialiştii acestei instituţii sunt destinate autorităţilor de la Bucureşti.
Până acum, documentele nu au fost făcute publice, informaţii parţiale au apărut însă în presă.
În urmă cu aproape 3 luni, directorul pentru România al Băncii Mondiale, Peter Harrold, le spunea membrilor guvernului că analizele administraţiei publice subliniază câteva probleme.
"Planurile strategie tind să fie foarte ambiţioase în raport cu resursele tehnice şi financiare disponibile. Uneori avem directive neclare în structura ministerelor, nu este foarte limpede care este persoana responsabilă pentru a îndeplini o activitate", a declarat Peter Harrold.
Ministerele au nevoie de strategii care să supravieţuiască schimbărilor de miniştri
Directorul pentru România al Băncii Mondiale, Peter Harrold, atrăgea atenţia în toamnă şi că este nevoie de strategii care să supravieţuiască schimbărilor de miniştri.
"Structurile din ministere nu sunt întotdeauna aliniate la funcţiile pe care trebuie să le îndeplinească. Am observat în multe cazuri venituri mari în posturi de conducere şi unele aspecte legate de înlocuiri şi de modul în care acestea au fost realizate,"a declarat oficialul.
În aceeaşi perioadă, jurnaliştii de la "România liberă" au publicat un rezumat al analizelor trimise autorităţilor de la Bucureşti de cei de la Banca Mondială.
Potrivit cotidianului, la capitolul educaţie, oficialii Băncii Mondiale ar recomanda ministerului să acorde mai multă atenţie calităţii educaţiei.
Printre deficienţele din sistem sublinate, numărul mare de profesori şi de şcoli în raport cu cel al elevilor, dar şi birocraţia din sistem.
În privinţa administraţiei, rapoartele arată, conform celor de la "România liberă", că guvernul ia decizii politice fără să-şi pună în mod real problema finanţării şi a efectelor concrete asupra sistemului public.
Alte aspecte: lipsa de legătură între decizia politică şi cea fiscală, calitatea slabă a dezbaterilor privind politicile publice sau slaba organizare a centrului guvernului, adică Secretariatul General al Guvernului.
Acesta nu ar fi organizat pe domenii şi nu ar dispune de specialişti pe sectoare.