Îşi închide Spania porţile pentru români?
Autorităţile de la Madrid intenţionează să restricţioneze piaţa muncii pentru cetăţenii români.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 19 Iulie 2011, 12:57
Spania va restricţiona accesul românilor pe piaţa muncii, din cauza şomajului în continuă creştere.
Autorităţile de la Madrid au anunţat că vor lua această decizie la sfârşitul săptămânii, dar ea nu va afecta românii care au deja un loc de muncă legal în Spania, pentru că nu se aplică retroactiv.
Informaţia a fost confirmată la Bucureşti de purtătorul de cuvânt al Ministerului român al Muncii, Ioana Şanta.
"Precizăm din capul locului că este vorba de o intenţie a oficialilor spanioli. Pot să vă spun cu certitudine că până în acest moment reprezentanţii spanioli nu au făcut nici o notificare oficială la Comisia Europeană. Decizia oficialilor spanioli de a reintroduce restricţiile pe piaţa muncii trebuie să fie bine fundamentată şi să apară în urma unor schimbări radicale pe piaţa muncii. Aşadar, e bine să fim prudenţi, întrucât nu s-a vorbit nici o secundă de interzicerea acesului românilor pe piaţa muncii, ci mai degrabă de o garanţie că românii noştri care ajung la muncă în Spania au contracte ferme de muncă, iar proporţia celor care lucrează creşte", a precizat Şanta pentru Radio România Actualităţi.
Românii care vor dori să lucreze însă de acum înainte în Spania vor trebui să ceară un permis de muncă.
Autorităţile de la Madrid nu au confirmat, încă, oficial că lucrează la un astfel de proiect care ar include Spania pe lista ţărilor care au impus restricţii muncitorilor români după aderarea din 2007 la UE.
Corespondentul Radio România la Madrid, Anamaria Damian, transmite că în prezent, conform datelor oficiale ale autorităţilor din Spania, acolo muncesc în mod legal peste 300.000 de români care plătesc impozite şi reprezintă aproape jumătate dintre contribuabilii comunitari care în total ajung la 690.000. Mai puţin de 60 de români primesc ajutoare de şomaj.
Închiderea pieţei muncii poate fi făcută de manieră sectorială, ceea ce înseamnă că unele sectoare de activitate ar putea rămâne mai departe accesibile românilor.
Spania era printre puţinele ţăril vest-europene care deschiseseră o mare parte a pieţei muncii imediat după aderarea României la UE, în 2007.
La 1 ianuarie 2009, Spania a deschis complet piaţa muncii pentru români.
Decizia Guvernului spaniol va fi luată la sfârşitul acestei săptămâni, când Madridul îşi va informa în acelaşi timp partenerii europeni şi Comisia Europeană.
Ministrul român al muncii, Sebastian Lăzăroiu, se va afla miercuri, la Bruxelles, pentru a discuta această problemă cu comisarul european al afacerilor sociale, László Andor.