Fructele şi legumele din Republica Moldova ajung pe piaţa românească
Rusia a impus restricţii dure la importurile de legume şi fructe pe piaţa proprie, iar Republica Moldova a decis să-şi reorienteze exporturile către România.
Articol de Raluca Daria Diaconiuc, 31 August 2010, 11:04
România va importa fructe şi legume din Republica Moldova, drept modalitate de completare a producţiei proprii, insuficientă pentru o piaţă atât de mare.
Importurile ar urma să le înlocuiască pe cele din alte ţări, mai ales că sunt mult mai ieftine.
Decizia a fost luată la Iaşi, în urma discuţiilor purtate de ministrul agriculturii din Republica Moldova, Valeriu Cosarciuc, şi secretarul de stat în ministerul de resort din România, Adrian Rădulescu.
Acesta susţine că nu se poate vorbi de o concurenţă, ci doar de produse mai bune şi dintr-o ţară mai apropiată României.
"Stăm foarte prost la plantaţiile de măr, plantaţii mici. În ultimii ani am investit în acestea, pentru că costă foarte scump şi, din păcate, nu am avut un program care să-i mobilizeze pe fermieri să facă asemenea investiţii. Nu avem depozite - aici e o mare problemă -, depozite de legume şi fructe. Asta era discuţia pe care marile reţele o spuneau: domnule, din păcate România numai în sezon poate da legume şi fructe", a spus Adrian Rădulescu.
Ministrul Agriculturii moldovean vede întâlnirea de la Iaşi ca un prim-pas în desfacerea produselor în România.
"Ar fi un păcat ca Republica Moldova, fiind o ţară soră României, să nu ne folosim acest potenţial pe care îl avem în Republica Moldova pentru a produce şi pentru piaţa României. Mere noi exportăm în jur de 123 - 150 de mii de tone anual, struguri de masă noi exportăm în jur de 30 de mii de tone. Şi noi am putea să venim cu aceste produse pe piaţa României, cu atât mai mult că avem produse de calitate. Nu se compară produsele din Republica Moldova cu cele din China sau din Polonia", a spus Ministrul Agriculturii din Republica Moldova, Valeriu Cosarciuc.
Discuţiile dintre România şi Republica Moldova pe tema importurilor de fructe şi legume au avut loc în contextul în care Rusia a impus o serie de restricţii producătorilor moldoveni, care riscă să rămână fără piaţă de desfacere.