Expulzarea rromilor din Franţa poate genera reacţii xenofobe
Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a declarat, miercuri, cã se teme de un derapaj populist şi de generarea unor reacţii xenofobe în cazul anunţului fãcut de Franţa cu privire la expulzarea romilor.
Articol de Simona Mihăescu, 18 August 2010, 13:42
Într-un interviu acordat Radio France International,Baconshi a spus că în conformitate cu acordurile dintre ţările UE, numai în "condiţii drastice de gravă periculozitate". un cetăţean european poate fi expluzat de un alt stat membru al Uniunii Europane.
"Acquis-ul comunitar prevede dreptul de a expulza un cetãţean european dintr-un stat membru cãtre alt stat membru numai în conditii extrem de drastice, în condiţii de gravã periculozitate socialã."
Ministrul de externe şi-a arătat îngrijorarea cu privire la riscul "unui derapaj populist şi de generarea unor reacţii xenofobe pe fond de crizã economicã".
"E un precedent care ne îngrijoreazã şi speram cã printr-un dialog interinstituţional bilateral foarte susţinut, chiar la 30 august sã ajungem la nişte concluzii demne de parteneriatul strategic dintre Franţa şi România", a precizat Teodor Baconshi.
El a mai declarat , in interviul acordat RFI, că '"stigmatizarea unui grup etnic sau abordãrile poliţieneşti colective sunt ilegale în Europa"
"E vorba de ceea ce prevede Directiva 38 din 2004 a Parlamentului European şi a Consiliului şi care prevede dreptul la liberã circulaþie şi la şedere pentru cetãţenii europeni şi membrii familiilor acestora, a precizat acesta.
Baconschi a mai anunţat că la 30 august, secretarii de stat Valentin Mocanu şi Dan Valentin Fãtuloiu vor efectua o vizita la Paris cu scopul de a propune un set de mãsuri comune care sã rãspundã nevoilor comunitãţii rrome.
Primele expulzãri ale romilor aflaţi ilegal în Franţa cãtre ţãrile lor de origine, România şi Bulgaria, vor avea loc, joi, a anunţat marţi ministrul francez de Interne, Brice Hortefeux.