Zoe Petre, profesor universitar
Faptul că liderii istorici ai PDL sunt într-o pierdere de viteză evidentă, complică lucrurile. Părerea mea este că se vor plăti întâi nişte poliţe foarte dure, inclusiv la adresa preşedintelui, care e marele strateg al al acestei înfrângeri.
Articol de Alexandra Andon, 13 Decembrie 2012, 11:25
Alexandra Andon: Cum va arăta, cum credeţi că va arăta, doamnă profesor Zoe Petre, dacă lucrurile vor merge aşa cum arată analizele politice la acest moment, o opoziţie formată din ARD şi PP-DD?
Zoe Petre: O să fie un moment dificil acum cel puţin, la începutul mandatului, nu pentru că ar fi greu să existe o cooperare între cele două grupuri parlamentare. Asta cred că e o fază depăşită. Sunt destul de mulţi foşti PDL-işti care au trecut la Dan Diaconescu, ca să existe punţi de legătură. Problema cred că este aceea a modului în care ARD în general şi PDL mai ales va digera situaţia electorală pentru că deja din timpul campaniei s-au auzit voci care spuneau că dacă n-ar fi existat balastul ARD, PDL făcea mai multe voturi. Faptul că liderii istorici ai partidului sunt într-o pierdere de viteză evidentă iarăşi complică lucrurile şi părerea mea este că se vor plăti întâi nişte poliţe foarte dure, inclusiv la adresa preşedintelui, care e marele strateg al al acestei înfrângeri.
Alexandra Andon: Vă referiţi la preşedintele Băsescu de data aceasta.
Zoe Petre: Preşedintele Băsescu, da.
Alexandra Andon: Dar victoria aceasta atât de clară a USL mai lasă marjă de manevră preşedintelui Băsescu?
Zoe Petre: Părerea mea este că nu, şi tocmai că ce vroiam să implic este că, în opinia mea, o parte din PDL se va răscula împotriva predominării partidului de către domnul Băsescu.
Alexandra Andon: Dar vă gândiţi şi la faptul că nici în interiorul Alianţei România Dreaptă nu vor merge lucrurile aşa excepţional de bine odată ce intră în Parlament, că dintre cei de la Forţa Civică şi cei de la PDL sunt diferenţe de opinie, sau poate putem vedea în viitorul mai mult sau mai puţin apropiat o fuziune între PDL şi Forţa Civică sau ceva de felul acesta?
Zoe Petre: Nimic nu e exclus, dar totuşi au existat în distribuţia rolurilor destule fricţiuni între nucleul dur al PDL şi această nouă invenţie, ARD sau cum se cheamă, nu mai ştiu exact cum se cheamă nou veniţii, Forţa Civică, parcă. Sunt destule tensiuni.
Alexandra Andon: Mai este şi PNŢCD aripa Pavelescu.
Zoe Petre: Da, e adevărat că e greu să-mi aduc aminte, dar e adevărat, aşa este. Nu am impresia însă că au făcut un scor semnificativ.
Alexandra Andon:Iar PDL poate să fi obţinut toate mandatele ARD-ului? Ceilalţi din Forţa Civică, de la PNŢCD să nu fi obţinut niciun mandat? Este şi aceasta o întrebare.
Zoe Petre: În orice caz nu e legal să numeri voturile fiecărui partid component când ei au un statut juridic recunoscut de o alianţă politică. E o încălcare a normelor juridice de netolerat.
Despre dialogul USL - UDMR
Alexandra Andon: Doamna profesor Zoe Petre, va fi o chestiune delicată politic aceast dialog cu UDMR?
Zoe Petre: Este deja, s-a văzut de aseară (seara alegerilor n.r.). Problema este însă că UDMR are multe experienţe în colaborarea la guvernare, inclusiv aceea a aşa-zisei susţinere în Parlament fără participarea la guvernare. Dacă vă aduceţi aminte...
Alexandra Andon: 2000-2004.
Zoe Petre: Asta a fost situaţia într-o parte a mandatului PSD dintre 2000 şi 2004. Nu ştim unde se va ajunge prin aceste negocieri, dar părerea mea este, ca şi a domnului Mirel Palada, că e o mişcare politică foarte ingenioasă.
Alexandra Andon: Dar cum se explică oare? De fapt, ştim cam cum se explică acest scor la limită obţinut de UDMR? Cum se face că ...
Zoe Petre: Pentru că sunt divizaţi.
Alexandra Andon: Dar cum se face că PPMT-ul acela a avut atâta trecere, atâta credibilitate să rupă a cincea, a şasea parte din voturi? E mult, e puţin?
Zoe Petre: Nu e foarte mult, la nivel naţional, e mult la nivelul comunităţii maghiare. Eu îi cunosc şi pe unii, şi pe alţii şi pot să înţeleg şi raţionalitatea unora dintre argumentele Partidului Civic, pentru că la un moment dat unii din colegii care au iniţiat această ruptură mi-au zis dar de ce oare numai ungurii din România să fie condamnaţi să aibă partid unic. Avem şi noi voie la o orientare politică pluralistă.
Despre votul din Bucureşti
Zoe Petre: Eu nu cred că Bucureştiul s-a reorientat de la dreapta la stânga. Eu cred că Traian Băsescu şi PDL au compromis ideea de dreapta în Bucureşti. Asta este concluzia mea, nu ştiu cât este de întemeiată sau nu, dar vă rog să vedeţi cumva dacă aveţi cum să o folosiţi.
Fragment din emisiunea "Actualitatea în dezbatere", difuzată de Radio România Actualităţi.
Moderator: Alexandra Andon
Transcriere text: Agenţia de presă RADOR a Societăţii Române de Radiodifuziune