Virgil Musta, șeful Secției de boli infecțioase a Spitalului "Victor Babeș" din Timișoara
Proiect pilot de cercetare derulat de Spitalul de Boli Infecțioase "Victor Babeș" din Timișoara și Centrul Chinologic "Dr. Aurel Greblea" din Sibiu, care presupune dresarea câinilor pentru depistarea infecției cu noul coronavirus.
Articol de Radio România Actualităţi, 28 Aprilie 2021, 10:20
Realizator: Un proiect pilot de cercetare derulat de Spitalul de Boli Infecțioase "Victor Babeș" din Timișoara și Centrul Chinologic "Dr. Aurel Greblea" din Sibiu, care presupune dresarea câinilor pentru depistarea infecției cu noul coronavirus, a dat deja rezultate foarte bune. În septembrie anul trecut au fost selectate cinci exemplare din rasa ciobănesc german și unul din rasa ciobănesc belgian, iar în ianuarie 2021 a început antrenamentul cu primele probe SARS-CoV-2 recoltate de la pacienți infectați cu coronavirus. Invitatul de astăzi al "Apelului matinal" este medicul Virgil Musta, șeful Secției de boli infecțioase a Spitalului "Victor Babeș" din Timișoara. Bună dimineața!
Virgil Musta: Bună dimineaţa!
Realizator: În ce procent rezultatele testelor sunt concludente și cum au recunoscut câinii probele, domnule doctor?
Virgil Musta: A fost impresionant. Am participat la această ședință de evaluare a câinilor și toți câinii, în procent de sută la sută, au recunoscut aceste probe și au recunoscut, printre probele de la pacienţi care /nu/ aveau COVID şi probe diverse, cu mirosuri de alimente sau alte tipuri de mirosuri. Mai mult, după ce am acoperit mirosurile de la pacienţii cu... toate probele, cu un parfum, câinii au identificat și atunci probele pozitive.
Realizator: Aţi spus că a fost impresionant, dar vă așteptați la un asemenea rezultat?
Virgil Musta: Ca să fiu sincer, aveam speranţa că se va întâmpla, pentru că de aceea am și pornit în acest proiect, dar nu mă așteptam că așa de repede și cu așa acurateţe câinii să recunoască probele.
Realizator: Apropo, cât au durat și cum s-au desfășurat testele?
Virgil Musta: Iniţial, testul sau proiectul?
Realizator: Testele pe care le-aţi făcut cu acești câini.
Virgil Musta: Jumătate de ceas, în care eram câțiva membri participanți în proiect și în care am introdus probele fără ca dresorii și câinii să știe unde sunt introduse probele pozitive, probele negative şi alte probe, alte mirosuri./dsirbu/ Și câinii au venit pe rând, împreună cu dresorii, și au recunoscut probele pozitive, unii dintre ei de la prima trecere și alții de la doua, pentru că dresorii căutau să și deruteze în anumite momente, tocmai ca să arate că câini recunosc fără dubiu probele pozitive.
Realizator: Au existat anumite condiții speciale?
Virgil Musta: Da. Persoana care a introdus probele, încăpere era formată din două, era compartimentată. Era o parte unde erau probele și persoana care a introdus probele era echipată cum suntem echipați noi, în costum de protecție, ca să nu cumva să se contamineze, deși probele erau probe de sudoare a pacienților cu infecție SARS-CoV-2. Iar în partea a doua a camerei, în al doilea compartiment, câinii treceau și miroseau prin intermediul unor fante din peretele respectiv.
Realizator: Domnule doctor, vor fi continuate cercetările?
Virgil Musta: Da, vor fi continuate, pentru că sunt rezultate interesante. S-a constatat că câinii au reușit să depisteze pacienți sau persoane care nu aveau încă testul pozitiv. De exemplu, au sesizat probe negative și de curiozitate, s-a testat persoana respectivă după două zile și s-a constatat că persoana este pozitivă. Și atunci am considerat că a reușit, înainte ca testul să fie pozitiv, să depisteze mirosul de persoană infectată. Și au mai fost câteva rezultate interesante și urmează să se continue aceste studii, pentru a observa modul în care câinii depistează și să încercăm să sesizăm care este mirosul pe care câinii îl depistează, pentru că este un miros cred că legat de anumite substanțe eliminate de omul infectat.
Realizator: Ați primit până acum și solicitări din partea altor instituții?
Virgil Musta: Nu, este un proiect pilot. Nici nu cred că s-a știut foarte mult de acest proiect. Acum, având prima evaluare, cu rezultate atât de bune, a fost dat publicității. Urmează ca câinii să fie folosiți în aeroporturi sau în zone de vamă, unde există persoane care intră în țară și care, conform regulilor, au teste negative, dar s-ar putea să fie în perioada de incubație a bolii și dacă câinii îi depistează pozitiv, probabil vor urma un test și dacă se confirmă că testul este pozitiv, nu vor fi primiți în țară, tocmai pentru a nu crea risc de infectare /din cauza/ acestor persoane, mai mult, sau vor fi carantinate./rjurubita/dsirbu
Realizator: Aşadar, vor intra în serviciu acești câini antrenați special.
Virgil Musta: Da, sunt proiecte similare în țări ca Germania, Olanda, Anglia. Chiar funcționează un serviciu similar în Israel. De aici a și pornit ideea să încercăm și noi să dresăm aceşti câini pentru a depista persoane. Aceşti câini funcţionează în aeroporturi sau în zone de vamă.
Realizator: Deocamdată, știm că acești câini sunt duși la aeroportul din Sibiu, poate vor apărea și pe alte aeroporturi sau la vamă.
Virgil Musta: Da, încă nu s-a început activitatea aeroportului din Sibiu. Discuția este ca să poată fi folosiţi în situații similare.
Realizator: Vă mulțumim pentru toate aceste precizări și pentru prezența în cadrul "Matinalului". Invitatul de astăzi al "Apelului matinal" a fost medicul Virgil Musta, șeful Secției de Boli Infecțioase a Spitalului "Victor Babeș" din Timișoara.