Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Victor Ponta, preşedintele PSD

"...trebuie să existe un sistem de sancţionare a celor care obţin mandatul şi de a doua zi îi păcălesc pe oameni".

Victor Ponta, preşedintele PSD

Articol de Silvia Ilieş, 13 Februarie 2011, 12:22

Realizator:Bună ziua, stimaţi ascultători. Ediţie specială la Radio România, invitat special - Victor Ponta, preşedinte al PSD şi copreşedinte al noii alianţe PSD-PNL-PC, Uniunea Social-Liberală. Bine aţi venit la noi. Sunt Silvia Ilieş şi vă voi fi gazdă până la ora 14.00 şi vă voi pune tot felul de întrebări la care sper să-mi răspundeţi chiar dacă vi se vor părea incomode sau...


Victor Ponta: În mod sigur o să vă răspund. În primul rând, bună ziua, vă mulţumesc de invitaţie; în al doilea rând, înainte să intrăm în subiectele noastre, vreau să vă spun şi vreau să prezint condoleanţe familiilor persoanelor care au decedat acum câteva ore, în acel accident de la Sadu. Eu am fost în acea uzină de mai multe ori, cunosc oameni de acolo şi cred că ar trebui, la un moment dat - şi cu asta închei subiectul, dar nu vreau să-l evit - ar trebui, la un moment dat, să vedem, nu doar după ce se întâmplă o nenorocire, cum a fost la Uricani, cum a fost astăzi, la Sadu, dacă am putea să facem mai mult să prevenim aceste nenorociri, atunci ne-am face datoria cu adevărat.


Realizator: Domnule preşedinte, există mai multe speculaţii despre ce vrea şi ce poate să facă Uniunea la care sunteţi copreşedinte, precum şi despre neînţelegerile de la vârf, din teritoriu. Aţi fost la Buzău, ce s-a întâmplat în această săptămână, unde ar fi trebuit semnat un protocol în teritoriu, însă orgolii locale au scos la înaintare tensiuni, respectiv preşedintele PC de acolo al filialei, fost pesedist, senatorul Ion Vasile, doreşte tratament egal cu cel al PSD şi PNL. Cum gestionaţi...?


Victor Ponta:
În primul rând, întrebarea cea mai importantă: ce vrea să facă USL şi ce poate să facă? Noi ne-am propus şi cred că am reuşit, practic, să construim o alternativă. Sunt foarte mulţi oameni în România - n-o spun doar eu pentru că sunt în opoziţie, o spun sondajele, cercetările sociologice - sunt foarte mulţi oameni nemulţumiţi de direcţia în care merge România în acest moment, nemulţumiţi de modul în care este condusă România. Sigur, se îndreaptă nemulţumirea către preşedinte, prim-ministru, în special, şi spun care este alternativa. În acest moment, PSD şi PNL, împreună, au construit această alternativă. Rămâne ca oamenii să decidă la vot dacă li se pare o alternativă bună sau nu. Care sunt obiectivele acestei alternative? Putem să vorbim destul de mult, dar sunt trei principii esenţiale. În primul rând, să reparăm nedreptăţile făcute în această perioadă, din punctul nostru de vedere, care înseamnă salarii, pensii, foarte multe lucruri care s-au tăiat doar de la oameni şi nu s-au tăiat de la cei care deţin puterea. În al doilea rând, să relansăm economia, pentru că orice fel de discuţie şi orice fel de promisiune despre repararea nedreptăţilor nu se poate face decât dacă ai o economie care, nu ca în ultimii doi ani, se prăbuşeşte, de fiecare dată, ci reîncepe să producă. Şi în al treilea rând, la fel de important, să pedepsim nedreptăţile în această perioadă. Sunt mulţi oameni care au încălcat legea, în special cei de la putere, evident, cei care au deţinut frâiele puterii şi care nu trebuie să creadă că, atunci când nu vor mai fi la putere, se va întâmpla ce s-a întâmplat de multe ori în ultimii 20 de ani, rămâm cu banii, rămân cu ce au câştigat în această perioadă. Nu, trebuie să facem şi dreptate. Astea-s cele trei obiective fundamentale. Vizavi de...


Realizator: Şi cum le rezolvaţi, totuşi, pentru că sunteţi acuzaţi că sunteţi populişti şi că nu puteţi să le realizaţi?


Victor Ponta: Nu suntem acuzaţi. Domnul preşedinte Băsescu a spus chestia asta şi, totuşi, domnul preşedinte Băsescu este cel mai mare populist al României, că e un specialist în populism. Domnia sa a câştigat al doilea mandat spunând că nu se va tăia nicio pensie, niciun salariu, că economia iese din criză. Ştiţi, de câte ori iese domnul preşedinte Băsescu la Televiziunea Naţională sau şi la dumneavoastră, aflăm că ieşim din criză, după care, iarăşi, aflăm că mai tăiem ceva. Dacă vreţi să vorbim despre măsuri economice, sunt gata să o fac. Nu vreau, însă, să las fără răspuns întrebarea dumneavoastră vizavi de posibile tensiuni în teritoriu. În primul rând, la centru, dincolo de protocol, de lucrurile scrise - am o formaţie de om al legii şi îmi plac lucrurile scrise, regulile foarte clare - există, şi o spun cu toată deschiderea, între mine şi Crin Antonescu există şi o relaţie personală care ne-a ajutat să avem obiective comune, să gândim, până la urmă, la fel şi să reuşim să construim acest lucru. În teritoriu, şi eu le-am spus colegilor mei de la PSD şi domnul Antonescu, colegilor de la PNL şi PC, nu există niciun interes personal sau local mai important decât interesul naţional de a crea o alternativă. Sigur că sunt pesedişti care pot fi nemulţumiţi în teritoriu, sigur că pot fi liberali sau conservatori, interesul lor personal nu este mai important decât interesul mare al USL. Aţi vorbit strict de Buzău; acolo, tocmai un exemplu totuşi de succes: săptămâna trecută, PNL a rupt alianţa la nivel judeţean pe care o avea cu PDL şi a trecut... practic, avem un acord.


Asta se va întâmpla în toată ţara, pentru că nu poţi la Bucureşti la să spui Antonescu şi Ponta suntem împotriva PD-L şi în teritoriu să stai la aceeaşi masă şi eventual să-şi rezolvi anumite probleme personale. De sus până jos oamenii vor putea să opteze între PD-L pe de-o parte, pe de altă parte Uniunea Social Liberală sau dacă vreţi mai simplu, pentru că am văzut că ideea asta de cuplu a fost lansată chiar de domnul Băsescu, da oamenii pot să opteze pe de-o parte între Traian Băsescu şi Emil Boc, pe de altă parte între Crin Antonescu şi Victor Ponta. Mi se pare o alegere foarte clară pe care oamenii o au în faţă.


Realizator:
Şi aţi mai declarat dumneavoastră că cei care încalcă asemenea principii sau încalcă acordurile de sus până jos pleacă. Adică pleacă unde şi cum? Îi daţi afară din partid?


Victor Ponta: Nu. Eu am spus un lucru la care de asemenea ţin foarte mult. Cel puţin la PSD n-au fost acuzaţii că sunt eu mult prea nedemocratic, deci şi la PNL şi la noi. Lucrurile s-au discutat înainte, s-au supus la vot. A existat, dacă nu mă înşel, la PNL un vot împotrivă, al domnului Orban, la noi, de asemenea, un vot împotrivă din cei 923 de membri ai Consiliului Naţional. Este absolut în regulă să ai opinii, este absolut în regulă să-ţi manifeşti votul. Din momentul în care decizia s-a luat trebuie să mergem toţi într-o singură direcţie, pentru că oamenii aşteaptă de la noi să vadă că nu ne certăm sau nu ne supărăm pe diverse funcţii sau pe diverse probleme personale, ci că avem capacitatea să ne gândim în primul rând la ce vor ei. Or, aşteptarea publică, să ştiţi, Uniunea Social Liberală, mai puţin chiar decât ideea lui Antonescu şi a lui Ponta, a fost presiunea pe care publicul, prin mass-media, prin oamenii care ne văd pe stradă au făcut-o asupra mea şi a lui Crin Antonescu. Toată lumea ne-a spus: uniţi-vă, nu vă mai certaţi în opoziţie, uniţi-vă şi faceţi pentru noi ceea ce trebuie făcut.


Realizator: Sociologul Vasile Dâncu a atras atenţia că până în 2012, când vor fi alegeri este timp să apară şi noi actori politici şi alte formaţiuni. De asemenea, a mai afirmat că marea provocare a Alianţei este bătălia între două plăci tectonice: Ponta-Voiculescu. Despre ce este vorba?


Victor Ponta:
Sunt două afirmaţii pe care în mare parte le împărtăşesc, dar pe care vreau să le explic. Unu: Uniunea Social Liberală, în mod clar, e un pol politic pe care nu poţi să-l ignori. E adevărat, în sondaje în acest moment avem 60% - 60% şi ceva. Nu ştiu cum va fi, poate vom avea mai mult sau mai puţin. Dar e categoric un pol de putere. În partea cealaltă PD-L, foarte posibil, după congresul pe care îl au în mai s-ar putea rupe în mai multe facţiuni. Ei sunt de fapt în acest moment mai multe facţiuni şi luptele dintre ei ies la iveală chiar şi cu acest scandal al corupţiei de la vămi. Ce vor face...


Realizator: Dar poate nu.


Victor Ponta: Poate da, poate nu. Important este că noi am reuşit unificarea opoziţiei. Ce se va întâmpla la putere daţi-mi voie să nu comentez eu sau să nu anticipez. Vizavi de ce spunea Vasile Dâncu, de conservatorism a vorbit el, reprezentat nu doar de domnul Voiculescu, şi partea tânără, modernă, reprezentată de mine, dar în egală măsură cred şi de Crin Antonescu în PNL. Da, este corect, eu reprezint nu doar un nou preşedinte care vrea să aducă PSD la putere, eu reprezint o nouă generaţie în PSD. Am fost votat tocmai în acest sens. Oamenii ştiau foarte bine şi ce vârstă am şi ce activitate am în spate şi când m-au votat, m-au votat nu doar ca să aduc PSD la guvernare, fiecare partid, sigur, îşi doreşte să facă asta, ci ca să vin cu ceea ce are bun generaţia mea. Mâine, poimâine o sa fac 40 de ani, sunt foarte mulţi oameni de 40 de ani care fac politică, alţii care nu fac politică, dar care fac bine acestei ţări şi cred, eu am tot respectul şi toată admiraţia pentru generaţiile de dinaintea mea, dar cred că a venit şi vine momentul în care trebuie să dovedim şi noi ce putem face bun pentru România. Că în acest efort vor exista şi bătălii cu oameni mai în vârstă, oameni cu alte concepţii, e aproape natural. La un moment dat şi eu o să fiu acuzat de cei mai tineri decât mine că nu ţin ritmul.


Realizator: Dar nu vă las să nu răspundeţi, pentru că precizarea...


Victor Ponta: Eu credeam că v-am răspuns.


Realizator: Precizarea este foarte clară: bătălie între două plăci tectonice: Ponta-Voiculescu.


Victor Ponta: Acum nu ştiu dacă sunt eu chiar o placă tectonică, dar în mod sigur sunt reprezentantul unei generaţii. Am încercat şi vreau ca oamenii să ştie foarte clar: ideea pe care am creat-o, Uniunea Social Liberală, a fost ideea a două părţi egale, pe de-o parte PSD, reprezentat de mine ca co-preşedinte, pe de altă parte PNL-PC, reprezentate de Crin Antonescu. Noi doi suntem cei care transmitem deciziile şi mesajele publice ale Uniunii Social Liberale şi când noi doi spunem ceva trebuie să luaţi lucrurile foarte în serios. Poate am fost prea diplomat sau...


Realizator: Şi atunci cum rezolvaţi divergenţa cu privire la suspendarea şefului statului care are un deadline în luna martie?


Victor Ponta: Nu avem o divergenţă aici. Nu are deloc, tocmai asta încerc să vă spun. Vă rog să verificaţi, toate declaraţiile - şi ale lui Crin Antonescu, şi ale mele - sunt aproape identice. Preşedintele unei ţări - că îl cheamă în acest moment Traian Băsescu sau cum se va numi, se va numi Antonescu sau altfel data viitoare - trebuie sancţionat prin suspendare şi după aceea prin votul popular, eventual prin demitere, atunci când încalcă Constituţia României, nu doar când nu-mi place mie. În general, un preşedinte nu cred că e foarte iubit de toată lumea. Doi: ceea ce iarăşi a declarat şi Crin Antonescu şi am declarat şi eu, pentru noi doi, ca persoane, dar şi pentru partidele pe care le reprezentăm şi pentru Uniunea Social Liberală, până astăzi domnul Băsescu nu a fost un partener, aşa cum ar fi trebuit să fie, ca preşedinte al ţării, şi foarte probabil nici în viitor nu va putea fi în niciun fel un partener, pentru că avem atât de multe lucruri să-i reproşăm încât cred că nimic nu va putea să mai repare această ruptură.


Realizator
: Există sondaje de opinie şi dumneavoastră aţi vorbit despre ele. Avem şi noi, CCSB, IRES de acum, din această săptămână şi din săptămâna trecută. Vă întreb direct, vreţi să vă prezervaţi cota în sondaje de opinie nefăcând nimic până la viitoarele alegeri sau până atunci veţi face ceva, în sensul celor trei diecţii despre care chiar dumneavoastră vorbeaţi?


Victor Ponta: Nu, nu, e foarte corectă întrebarea şi noi am fost întrebaţi de ce aşa de repede am construit Uniunea Social Liberală, de ce nu am aşteptat până la anul, înainte de alegeri, că aşa se întâmplă de obicei. Tocmai pentru că un calcul strict politic spunea că mai stăm şi în 2011 în opoziţie, puterea va face greşeli în continuare şi în 2012 acumulăm cu atât mult nemulţumirea populară şi va fi mai simplu. Or, noi am spus: "Nu, nu mai putem aştepta până în 2012". Trebuie acum, în 2011, să ne unim în primul rând, să construim alternativa, să venim cu o echipă şi cu programe, pentru că, iată, Crin Antonescu deja şi-a creat, a construit un grup şi începe să-şi facă ceea ce e sarcina lui în Uniune, în primul rând zona de relaţii internaţionale, zona de reformă instituţională. Eu coordonez grupul pentru măsuri economice şi sociale, iar încercarea noastră sinceră şi hotărâtă este de a schimba guvernul Boc printr-o moţiune de cenzură, categoric, cât mai repede. Ce înseamnă cât mai repede?


Realizator: Aţi vorbit de luna iunie.


Victor Ponta
: Nu vreau să vă dezvălui foarte mult din strategii politice, dar vreau să fiu realist şi să nu le vindem oamenilor iluzii, ce înseamnă "cel mai repede". Poate fi în luna martie, dacă UDMR ia o anumită decizie sau poate fi după 15 mai, când după Congresul PD-L, o parte din PD-L va lua o anumită decizie. Altfel, noi, social-democraţii şi liberalii, aşa cum a fost şi anul trecut, nu avem numărul necesar de voturi. Vom depune moţiune de cenzură, dar nu vreau să construim în mintea oamenilor iluzii că fără voturi venind fie de la UDMR, fie de la cei nemulumiţi din PD-L vom reuşi foarte repede să trecem această moţiune de cenzură. Vreau să fiu onest, însă în acelaşi timp, noi deja ne-am apucat de treabă, ne facem programul economic, social, instituţional, în aşa fel încât dacă mâine va fi momentul în care USL, Uniunea Social Liberală trebuie să vină la guvernare, să nu ne ia nepregătiţi, să fim pregătiţi cu oameni, cu programe, cu ceea ce avem de făcut, de a doua zi.â


Realizator
: Identific din ce aţi spus că aveţi două acţiuni, să spun aşa, importante interne şi anume racolarea de noi membri...


Victor Ponta: Nu, nu, vă contrazic de la început, nu vreau să racolăm pe nimeni sau mă rog, nu ştiu...


Realizator: Atragerea atunci de noi senatori şi deputaţi, pentru a face masa critică pentru a trece moţiunea de cenzură.


Victor Ponta:
Da, ca să voteze moţiunea de cenzură, nu trebuie să vină la PSD sau PNL. Să voteze moţiunea.


Realizator: Şi în al doilea rând, înţelegerile acum pentru viitoarele portofolii care vor fi în cazul în care USL, cum dumneavoastră aţi spus, va veni la putere. Pentru prima direcţie, atragerea de noi senatori şi deputaţi pentru votul unei eventuale moţiuni de cenzură, pe cine aveţi în vedere? Cum veţi face, îi veţi cumpăra, îi veţi vrăji, le veţi da funcţii?


Victor Ponta: Pe toţi... Nu, nu, staţi un pic.


Realizator: Dar cum puteţi să-i atrageţi?


Victor Ponta:
Noi, cei din opoziţie şi dacă am vrea, nu vrem, nu avem ce să le dăm celor de la putere, pentru că, sigur, cei care au plecat de la noi la putere au plecat pentru nişte bani, pentru nişte funcţii sau pentru rezolvarea unor dosare penale pe care le au, e cazul senatorului...


Realizator: Noi nu avem verificate aceste informaţii.


Victor Ponta:
Nu, eu îmi asum ceea ce spun. De exemplu, domnul Şerban Mihăilescu a declarat public lucrul acesta, că a fost chemat la DNA, i s-a spus ce să spună şi atunci a trecut la putere. Am înţeles. Am înţeles, dar condamn acest mod de a face politică şi de a negocia dosare penale. Însă ceea ce noi spunem în continuare parlamentarilor, care acum susţin guvernul, este faptul că doar anul acesta mai pot să mai scape de votul oamenilor. La anul, trebuie să se ducă, mulţi dintre ei, şi vor spune: "Votaţi-ne din nou". Or, atunci oamenii o să le spună, păi, staţi aşa, nu sunteţi voi cei care aţi ţinut guvernul Boc, care aţi votat Legea educaţiei, care aţi votat Legea pensiilor, care aţi votat legea cu salarizarea? Cum să vă mai votăm încă o dată? Aşa încât, până la urmă, singurul argument pe care îl putem avea este obligaţia şi teama parlamentarilor aflaţi acum la putere de momentul, din ce în ce mai apropiat, în care vor trebui să se ducă din nou în faţa oamenilor şi atunci vor fi judecaţi de oameni, nu de noi pentru ceea ce au făcut.


Realizator:
Teama multora este justificată că nu se vor mai regăsi pe listă la viitoarele alegeri, indiferent cum va fi votul. Şi, până la urmă, cum se va vota, uninominal? Ce spune opoziţia în legătură cu votul?


Victor Ponta: Opoziţia spune următorul lucru: în mod normal, nu trebuie, chiar dacă au fost destule neclarităţi în legea anterioară, nu trebuie să le iei oamenilor dreptul de a-şi vota parlamentarii. Este corect aşa şi aşa trebuie să fie cum este la primar, până la urmă sau cum este la preşedintele ţării. În al doilea rând, trebuie să existe un sistem de sancţionare a celor care obţin mandatul şi de a doua zi îi păcălesc pe oameni. Adică, dacă ai fost şi ai zis că eşti PSD-ist sau eşti PD-L-ist sau liberal şi de a doua zi îţi vinzi votul şi treci în partea cealaltă, trebuie să-ţi pierzi mandatul. Asta se întâmplă acum la primari şi la consilieri, trebuie să se întâmple şi la parlamentari. Dacă un parlamentar nu-şi face datoria, uitaţi cum este domnul Păsat, cel care, sigur, este cercetat pentru dosare penale şi este protejat de colegii săi, locuitorii din Giurgiu care l-au votat, ar trebui să aibă dreptul, cum se întâmplă în majoritatea ţărilor cu vot uninominal, practic, să-l şi demită. Nu poţi, ai ajuns acolo şi patru ani nu se mai atinge nimeni de tine. Trei: vizavi de sistemul de vot, noi, cei de la Uniunea Social Liberală, am spus un singur lucru: să facă cei de la putere cum vor sistemul de vot - uninominal, într-un tur, în două, cum vor ei - noi vom câştiga următoarele alegeri, dacă cei de la putere, PD-L, nu vor cumpăra cu bani voturi şi dacă nu vor frauda, aşa cum vor astăzi să facă, să fraudeze prin scrisori votul din diaspora. Dacă nu fraudează votul din dispora şi nu cumpără prea multe voturi cu bani la următoarele alegeri, indiferent de sistemul de vot, o spun nu ca să-mi fac curaj sau ca să mă laud, ci bazat pe cercetările sociologice, USL va câştiga majoritatea absolută în parlament şi va forma, evident, viitorul guvern.


Realizator:
Mai este mult până atunci.


Victor Ponta:
Mai este foarte puţin, să ştiţi.


Realizator:
Dacă ne uităm de aici la actualitatea imediată şi ştirile care sunt zi de zi înspre noi, mai ales cele legate corupţie. Sunteţi acuzaţi, atât PNL, cât şi PSD, opoziţia per ansamblu, că, fiind la putere, aţi lăsat să se perpetueze corupţia la toate nivelurile, că aţi făcut numiri politice şi este unul din motivele pentru care România este în acest stadiu. Vă rog un comentariu în acest sens.


Victor Ponta
: Am un singur comentariu. Sunt convins că cei care ne ascultă trăiesc tot în România, ca şi dumneavoastră, ca şi mine. PSD nu mai este la guvernare. Mă rog, a avut ministrul de finanţe, pe domnul Tănăsescu, între 2000 şi 2004 şi nu cred că sunt mari reproşuri de făcut la adresa lui de către domnul Băsescu. Din 2005, preşedintele ţării este Traian Băsescu. Miniştrii de finanţe au fost în ultimii ani de la PD-L, cum este şi acum, şi toţi cei arestaţi în acest moment, cei 90 şi ceva de vameşi şi poliţişti de frontieră care au fost arestaţi de DNA, au fost puşi în funcţii de către PD-L, începând cu 2009. Deci, cum să vă spun, nu poţi să arestezi pe cineva, să prind pe cineva furând de la dumneavoastră din familie şi să zic că este altul de vină. Nu. Asta este, este familia lor şi aceşti oameni au fost puşi acolo tocmai ca să aducă bani la partid. Este pentru prima dată, cred că după cazul "Ţigareta 2" cu Truţulescu din '98, este pentru dată când DNA, o instituţie publică, Parchetul, Direcţia Naţională Anticorupţie, spune foarte clar: banii erau pentru partidul politic, pentru PD-L, cel care făcea numirea în funcţie.


Realizator:
Dar nu spune nimeni că pentru PD-L. Aici...


Victor Ponta:
Păi, nu. Semnătura şi numirile în funcţie s-au făcut de către domnul Blejnar, membru...


Realizator
: Aveţi informaţii în sensul acesta clare?


Victor Ponta: Da. Aşa scrie în dosarul de la DNA. Nu puteaţi să-l numiţi nici dumneavoastră, nici eu. L-a numit şeful ANAF şi şeful Vămilor, cel care a şi fost demis, de altfel şi care este cercetat de DNA, amândoi membri PD-L. Este adevărat, unul din aripa de la Arad, a domnului Falcă, celălalt din aripa Blaga. Dar pe noi, ceilalţi, nu ne interesează foarte tare din ce aripă de la PD-L este şeful ANAF sau şeful Vămii. Pe noi ne interesează, în primul rând că era un sistem corupt care aduna bani pentru cei de la putere, cei care sunt astăzi la putere, PD-L, nu pentru cei care au fost acum 7 ani sau pentru cei care vor fi în viitor şi ceea ce mă supără cel mai tare este că, pe aprecierile, aşa cum pot fi ele făcute de economişti, în fiecare an, prin acest sistem, se pierd între 500 de milioane şi un miliard de euro. Acei bani ne-ar fi putut ajuta să luăm măsuri sociale mai puţin rele, puteam să tăiem mai puţin salariile, puteam să nu mai tăiem de la persoanele cu handicap, puteam să numai tăiem de la însoţitorii persoanelor cu handicap, puteam să.... Deci, asta încerc să vă spun, nu este doar aşa, domnule erau nişte bani ai nimănui care ajungeau la partid. Nu, erau banii noştri, banii dumneavoastră, banii celor care ne ascultă astăzi şi care ştiu.... De aceea s-a mărit TVA la 24%, de aceea se vorbeşte de noi taxe care se pun. Asta este cel mai rău lucru şi ăsta este motivul pentru care corupţia trebuie stârpită, corupţia din vămi, dar nu va fi stârpită decât dacă, dincolo de pioni.


Realizator: Numai din vămi.


Victor Ponta:
Şi din .... Păi, uitaţi-vă, domnul Blejnar este cercetat penal pentru rambursare de TVA de 60 de milioane de euro. Eu am venit şi am făcut un calcul. Toate pensiile militarilor, cele cu vestitul scandal din ianuarie, erau 30 de milioane pe an. Deci, dacă domnul Blejnar şi cu vestitul Said Baaklini, 60 de milioane erau doi ani în care acopeream pensiile militarilor. Deci, aşa trebuie puse în balanţă. Ori, un sistem corupt trebuie dus până sus. În mod sigur, acei vameşi şi acei poliţişti de frontieră erau puşi, duceau banii mai departe. Dacă chiar vrem şi este un moment pe care eu îl felicit dacă este real. Dacă chiar vrem să operăm această cangrenă, ştiţi cum zice românul, întotdeauna pentru ăia mici. Pe ăia mici îi prind ăştia. Domnule, hai să mergem până sus şi pănă sus înseamnă ministru, înseamnă şeful ANAF, cel care semnează numirile, şeful vămilor şi cei care i-au pus acolo în funcţie.


Realizator:
De multe ori aţi afirmat că sunteţi procuror.


Victor Ponta:
Sunt om al legii şi încerc de fiecare dată să justific, pe baza legii, ceea ce spun, nu doar aşa, cu vorbe.


Realizator:
Şi vă întreb, ca procuror, ca om al legii, cum credeţi că va arăta raportul de ţară pe justiţie preliminar, din data, de obicei, în 16 februarie în fiecare...?


Victor Ponta:
Foarte rău, din păcate şi aici...


Realizator:
Ce înseamnă acest lucru pentru România, unde mai este România acum în Europa, domnule preşedinte Victor Ponta?


Victor Ponta:
Din păcate, România acum este pe lista scurtă a celor care au promis şi nu s-au ţinut de cuvânt şi a celor care nu recunosc atunci când sunt prinşi făcând ceva rău. Nu vreau s-o spun doar că trebuie să-l critic pe domnul preşedinte Băsescu, dar când Franţa şi Germania ne-au spus, în urmă cu o lună sau două, ne-au spus "Nu sunteţi pregătiţi să intraţi în Schengen, pentru că aveţi mari probleme de corupţie şi de crimă organizată", preşedintele ţării - aşa, pe stilul Ceauşescu înainte de '89 - a ieşit şi a înfierat, a acuzat Franţa şi Germania. După care, s-a dovedit şi zilele acestea se dovedeşte că Franţa şi Germania ştiau foarte bine ce se întâmplă în vămile din România. Nu poţi să te răţoieşti de fiecare dată la ţările Europei, după care să le dai dreptate, pentru că ei vin şi spun "Vrem să vă vedem că sunteţi serioşi, vrem să vă vedem că vă ţineţi de cuvânt". Nu poţi să faci în politica europeană ceea ce faci în politica naţională, când imediat îi plesneşti pe adversarii politici, vorbeşti de moguli, de opoziţie şi ai rezolvat problema. Sarkozy şi Merkel sunt doi politicieni importanţi, sunt doi politicieni de dreapta, eu nu îi simpatizez deloc, dar care au spus "România are o problemă de corupţie şi crimă organizată la vămi". Nu a avut niciun sens ca preşedintele Traian Băsescu să îi certe, să îi acuze că discriminează România, după care, iată, acum să le dăm dreptate. Europenii vor să vadă de la noi şi în justiţie, în raportul pe justiţie, vor să vadă de la noi nu doar că ne 'îmbărtoşăm' aşa câteodată şi ne arătăm ce curajoşi suntem noi împotriva europenilor, ci că suntem cu adevărat serioşi şi când ne transmit un semnal de alarmă să înţelegem că ştiu pe ce se bazează când ne transmit acel semnal.


Realizator:
De obicei, aceste rapoarte preliminare pe justiţie dau Comisiei Europene şi libertatea ca la raportul final anual să întărească măsuri coercitive împotriva României, concret, reduceri de fonduri europene.


Victor Ponta:
Am pierdut şi pierdem fonduri europene. Puţini oameni ştiu că o să trebuiască să dăm vreo 100 de milioane de euro înapoi la SAPARD, exact de unde? Din zona agriculturii care este zona în care oamenii au cea mai mare nevoie de subvenţii şi uitaţi-vă, nu reuşesc să-şi cultive câmpurile pe care le au, nu reuşesc să-şi vândă produsele. Aici, vreau să fac doar o paranteză, ca să fie foarte clar. E categoric necesar ca TVA la produsele alimentare să scadă la 5%, să nu fie 24%, pentru că, dacă românul producător îşi vinde produsul chiar cu factură, cum se spune, cu 24%, devine mai scump decât cel din import şi nu are nici o şansă. Dacă nu, noi practic, îl îndemnăm, îl obligăm să facă evaziune fiscală să vândă fără factură, de la pâine, până la zahăr şi la carne. Când pui 5%, cum e în toată Europa TVA diferenţiat, practic, îţi ajuţi proprii producători şi scoţi şi piaţa neagră. Ce vroiam să spun? Dincolo de tăieri de fonduri, problema este pentru România şi eu o spun de mulţi ani, ca un om care am crescut şi cunosc sistemul justiţiei, cât timp pentru un român nu o să vadă el, acolo la el, la Târgu Jiu sau la Slobozia sau la Baia Mare, că atunci când are un proces se duce la tribunal, nu contează câţi bani are sau ce avocat are, ci dacă are dreptate, repede i se dă dreptate şi nu i se mai întoarce hotărârea, toate celelalte discuţii despre corupţie, necorupţie, mecanism de cooperare şi verificare rămân fără nici o valoare. De fapt, noi avem patru milioane de români în acest moment care au procese în instanţă, care nu au încredere în acele procese, care stau ani de zile până să-şi primească o hotărâre şi care, atunci când văd că un judecător, cu voie sau fără voie, greşeşte şi le dă o hotărâre împotriva dreptăţii, acel judecător nu păţeşte nimic. Asta este justiţie pentru mine, restul este o ştire la televiziune.


Realizator: Mai avem câteva minute şi vreau să vă mai adresez trei întrebări, aşa că aştept de la dumneavoastră răspunsuri scurte.


Victor Ponta:
Răspund foarte repede.


Realizator:
Vă ocupaţi de programul social-economic al alianţei. În acest context, pe baza declaraţiilor pe care le-aţi făcut aici, cât estimaţi că va fi creşterea economică? De unde vor fi resurse, ca să fie mai bine?


Victor Ponta: Anul acesta, pe programul Guvernului Boc nu vom avea creştere economică, vom fi probabil tot la zero. România în viitor pe programul nostru poate să crească în principal în trei moduri: crearea de noi locuri de muncă, asta înseamnă scăderea fiscalităţii pe forţa de muncă, e mult de povestit aici, agricultură şi energie. Asta sunt cele trei domenii în care România va putea să se relanseze. Toate celelalte rămân doar proiecte.


Realizator
: Cota unică rămâne 16 sau creşte?


Victor Ponta: Sistemul fiscal... În mod sigur, dacă mâine venim la guvernare, nu poţi să schimbi cota unică. Introducerea unui alt sistem necesită mult mai mult timp. Sistemul fiscal românesc trebuie să fie la nivel european şi trebuie să, pe de o parte, să stimuleze investiţiile, şi aici, orice fiscalitate redusă este foarte bună, şi trebuie însă, în acelaşi timp, să ai mai mulţi bani, ca să poţi să echilibrezi pentru cei mai săraci. Asta nu poţi s-o faci decât dacă ai mai multe locuri de muncă, mai mulţi oameni care plătesc la bugetul de asigurări sociale.


Realizator: Câteva secunde. În cât timp atrageţi de partea dumneavoastră UDMR şi pe cei de la UNPR?


Victor Ponta:
Nu ne-am propus aşa ceva, cel puţin cu cei de la UNPR chiar deloc. Noi ne-am propus să-i atragem pe români de partea noastră şi cred că deja încet, încet îi convingem că există o speranţă şi există o alternativă în România.


Realizator:
Mulţumesc mult pentru participarea la emisiune.


Victor Ponta: Şi eu mulţumesc.

Interviu realizat de Silvia Ilieş şi difuzat la Radio România Actualităţi, în 11.02.2011, la ora 13,30.

Etichete : victor ponta psd
Rusia folosește bani iliciţi pentru a cumpăra voturi în Republica Moldova. "Nu putem permite unui stat să intervină în procesele noastre democratice"
Exclusivități Radio România 10 Octombrie 2024, 10:09

Rusia folosește bani iliciţi pentru a cumpăra voturi în Republica Moldova. "Nu putem permite unui stat să intervină în procesele noastre democratice"

Moscova devine tot mai agresivă cu privire la Moldova, seamănă neîncrederea în instituţiile europene şi mereu îi cumpără cu...

Rusia folosește bani iliciţi pentru a cumpăra voturi în Republica Moldova. "Nu putem permite unui stat să intervină în procesele noastre democratice"
INTERVIU Roxana Mânzatu: Suntem implicaţi în obiectivul de a intra în Schengen integral
Exclusivități Radio România 18 Septembrie 2024, 09:20

INTERVIU Roxana Mânzatu: Suntem implicaţi în obiectivul de a intra în Schengen integral

Roxana Mânzatu, nominalizarea României pentru portofoliul Competențe și educație, locuri de muncă, drepturi sociale și...

INTERVIU Roxana Mânzatu: Suntem implicaţi în obiectivul de a intra în Schengen integral
INTERVIU cu președintele AEP, Toni Greblă, despre desfășurarea alegerilor parlamentare și prezidențiale
Exclusivități Radio România 06 Septembrie 2024, 14:28

INTERVIU cu președintele AEP, Toni Greblă, despre desfășurarea alegerilor parlamentare și prezidențiale

Primul tur al alegerilor prezidenţiale va avea loc pe 24 noiembrie, iar cel de-al doilea pe 8 decembrie. Scrutinul pentru...

INTERVIU cu președintele AEP, Toni Greblă, despre desfășurarea alegerilor parlamentare și prezidențiale
Luminița Odobescu:  Organizarea alegerilor în străinătate este o prioritate pentru Ministerul de Externe
Exclusivități Radio România 23 Mai 2024, 10:05

Luminița Odobescu: Organizarea alegerilor în străinătate este o prioritate pentru Ministerul de Externe

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (21 mai, ora 21:05) - Emisiunea: "Oameni care mişcă România". Realizator:...

Luminița Odobescu: Organizarea alegerilor în străinătate este o prioritate pentru Ministerul de Externe
Ioan Aurel Pop: În perioade de alegeri noi facem promisiuni, dar nu le respectăm. Printre oamenii politici români sunt foarte puțini oameni de stat
Exclusivități Radio România 08 Mai 2024, 17:31

Ioan Aurel Pop: În perioade de alegeri noi facem promisiuni, dar nu le respectăm. Printre oamenii politici români sunt foarte puțini oameni de stat

Academia Română lansează un dialog-dezbatere privind "Proiectul național, statal, cultural român în secolul 21".

Ioan Aurel Pop: În perioade de alegeri noi facem promisiuni, dar nu le respectăm. Printre oamenii politici români sunt foarte puțini oameni de stat
Toni Greblă: Secţiile de votare sunt delimitate şi sunt publicate pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente
Exclusivități Radio România 15 Martie 2024, 10:02

Toni Greblă: Secţiile de votare sunt delimitate şi sunt publicate pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente

Judecătorul Toni Greblă, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, a vorbit despre etapele organizării alegerilor, la...

Toni Greblă: Secţiile de votare sunt delimitate şi sunt publicate pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente
Siegfried Mureşan: Aderearea completă a României și Bulgariei în Schengen va fi inclusă în programul de lucru al Comisiei Europene
Exclusivități Radio România 08 Martie 2024, 09:20

Siegfried Mureşan: Aderearea completă a României și Bulgariei în Schengen va fi inclusă în programul de lucru al Comisiei Europene

Eurodeputatul Siegfried Mureşan, vicepreședintele grupului PPE, a declarat, pentru RRA, că obiectivul de aderare completă a...

Siegfried Mureşan: Aderearea completă a României și Bulgariei în Schengen va fi inclusă în programul de lucru al Comisiei Europene
Alexandru Rafila: În cursul acestei săptămâni vom reuși sa deblocăm memorandum-uri pentru ocuparea posturilor din spitale
Exclusivități Radio România 08 Ianuarie 2024, 10:39

Alexandru Rafila: În cursul acestei săptămâni vom reuși sa deblocăm memorandum-uri pentru ocuparea posturilor din spitale

Ministrul Sănătății spune că, la nivel central, se va reuși deblocarea unor memorandum-uri pentru ocuparea posturilor atât în...

Alexandru Rafila: În cursul acestei săptămâni vom reuși sa deblocăm memorandum-uri pentru ocuparea posturilor din spitale