Valeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii
"Există firme mari care lucrează în numele unor state care cumpără suprafeţe mari de teren pentru ceea ce înseamnă acele zone de siguranţă alimentară".
Articol de Mihaela Enache, 14 Noiembrie 2013, 14:26
Guvernul intenţionează să modifice prin ordonanţă de urgenţă reglementarea vânzării de terenuri agricole, în condiţiile ridicării interdicţiilor pentru străinii persoane fizice, la 1 ianuarie 2014, la care s-a angajat România în cadrul Tratatului de aderare la Uniunea Europeană.
În proiectul postat pe pagina de intenet a Ministerului Agriculturii se arată că autorităţile vor să evite anumite riscuri legate de posibila accentuare a fărâmiţării terenurilor, precum şi eventuale speculaţii pe piaţa funciară.
Soluţiile propuse sunt impunerea de restricţii legate de suprafeţele ce pot fi tranzacţionate şi schimbarea modului de supraveghere a acestor acţiuni.
Fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără spune însă, într-un interviu RRA, că Guvernul ar fi trebuit să negocieze o prelungire a termenului de respectare a acestui angajament, după exemplul altor state europene.
Valeriu Tabără: Bulgarii le-au dat o lege de interzicere efectivă şi urmează să-şi negocieze, pe urmă, un moratoriu de prelungire a aplicării acestei prevederi din Tratatul de integrare în Uniunea Europeană. Ungurii au acest act, polonezii la fel, cehii, slovacii şi-au prelungit şi ei acest termen de a nu liberaliza piaţa funciară până prin 2020, dacă nu mă înşel. Ori, la noi, era nevoie de o astfel de prelungire, un moratoriu de prelungire a termenului de aplicare, care s-a mai făcut şi le-au făcut şi alte state.
Mihaela Enache: Deci credeţi că România ar fi trebuit să insiste pentru prelungirea acestei interdicţii.
Valeriu Tabără: Absolut. Din păcate, nici partidele politice, nici chiar partidul din care am făcut eu parte nu au avut o poziţie foarte clară în ceea ce priveşte această chestiune legată de piaţa funciară.
Mihaela Enache: Este, totuşi, o limitare la 100 de hectare a suprafeţelor care pot fi...
Valeriu Tabără: Daţi-mi voie să vă spun că e o chestiune care nu stă în picioare, pentru că până la această dată s-a dat drumul la a se cumpăra. În ce drept? Unde intră în Constituţie o chestiune legată de o anumită suprafaţă. De ce 100, de ce nu 50, de ce nu 200 şi aşa mai departe.
Mihaela Enache: Au prioritate persoanele până în 40 de ani. E un avantaj pentru cei care vor să dezvolte, tinerii care vor să facă agricultură în România?
Valeriu Tabără: Este un lucru bun, dar problema este ca Guvernul să găsească calea acelor garanţii de credite efective şi să nu fie o dobândă mai mare de 3-4-5%, şi să fie pe o durată măcar de 10-15 ani, pentru că la această dată, dreptul de preemţiune nu mai rezolvă foarte mare lucru. Preţul pământului devine unul iluzoriu, dar creditul este scump pentru fermierul şi pentru cetăţeanul român.
Mihaela Enache:Credeţi că vor avea loc mişcări imediate, anul viitor, pe această piaţă funciară din România?
Valeriu Tabără: Eu vreau să vă spun că pe piaţa funciară au început deja. Deci se fac operaţiuni mai ales pe vestul ţării, chiar în zona Aradului, partea de nord-est a judeţului Arad, de câteva luni bune, fără să se ia măsuri şi fară să aibă baza legală clară, prin anumite mişcări /.../
Mihaela Enache: Ce sunt: înţelegeri, precontracte?
Valeriu Tabără: Absolut, da, da. Sunt chiar cumpărări pe un anumit nume, după care se vor transfera probabil după data de 1 ianuarie. Există, la această dată, firme mari care lucrează în numele unor state care cumpără suprafeţe mari de teren pentru ceea ce înseamnă acele zone de siguranţă alimentară. Nu trebuie să discutăm despre ce înseamnă politica unor state arabe sau chiar a Republicii Populare Chineze şi Coreea şi mai sunt încă câteva astfel de state.