Valentin Mocanu, vicepreşedinte al Consiliului Economic şi Social
Consiliul Naţional Tripartit are un rol consultativ, dar asigură cadrul de consultare pentru stabilirea salariului minim garantat în plată.
Articol de Petruţa Obrejan, 02 Noiembrie 2011, 11:50
Valentin Mocanu, vicepreşedinte al Consiliului Economic şi Social, a vorbit, la Radio România Actualităţi, despre rolul noului organism.
Petruţa Obrejan: De ce este nevoie, domnule Valentin Mocanu, de un Consiliu Naţional Tripartit în condiţiile în care există Consiliul Economic şi Social? Se poate vorbi de o dublare instituţională?
Valentin Mocanu: Nu, nu vorbim despre o dublare instituţională. Vorbim despre faptul că, în urma adoptării Legii 62/2011, Consiliul Economic şi Social devine o instituţie tripartită după model european în care sunt reprezentate interesele organizaţiilor sindicale, interesele angajatorilor şi a treia parte - societatea civilă, prin organizaţii neguvernamentale şi alte instituţii independente, Guvernul retrăgându-se din această instituţie. Este modelul european al dialogului civil. Totuşi, partenerii sociali au solicitat păstrarea unui sistem de dialog tripartit după modelul Organizaţiei Internaţionale a Muncii, unde, alături de reprezentanţii lucrătorilor şi ai angajatorilor, sunt reprezentate şi guvernele.
Petruţa Obrejan: Odată ce s-a constituit Consiliul Naţional Tripartit, ce atribuţii îşi mai păstrează CES-ul?
Valentin Mocanu: Consiliul Economic şi Social va continua să avizeze proiectele de acte normative, care intră în dezbaterea Parlamentului sau care, dacă este vorba de acte normative la nivelul unor hotărâri de guvern, rămân la simpla aprobare a guvernului.
Petruţa Obrejan: Domnule Valentin Mocanu, noul Consiliu Naţional Tripartit, pe lângă rolul consultativ, va aviza şi el proiectele de acte normative?
Valentin Mocanu: Consiliul Naţional Tripartit are un rol consultativ, dar în ceea ce priveşte strategiile de dezvoltare economică şi socială la nivel naţional, asigură cadrul de consultare pentru stabilirea salariului minim garantat în plată. După cum ştiţi, Guvernul stabileşte salariul minim, dar după o procedură de consultare cu partenerii sociali, dezbate asupra proiectelor de programe şi strategii elaborate la nivel guvernamental. Dar mai are un rol destul de important în mecanismul de negociere. În cazul în care vor exista contracte colective la nivel sectorial şi partenerii care au încheiat un asemenea contract solicită extinderea pentru toţi salariaţii din sector, această instituţie decide dacă se poate extinde aplicabilitatea contractului sau nu, conform celor spuse.