Valentin Ionescu, fost ministru al privatizării
AUDIO"Procedura de privatizare a Oltchimului a fost destul de transparentă, a fost corect organizată, deci nu cred că cineva ar putea ridica obiecţii de natură legală".
Articol de Liza Diaconu, 24 Septembrie 2012, 19:28
Reporterul RRA, Liza Diaconu l-a întrebat pe fostul ministru al privatizării, Valentin Ionescu:Ce perspective mai are, în aceste condiţii, o nouă încercare de vânzare a Combinatului Oltchim?
Valentin Ionescu: Procedura de privatizare a Oltchimului a fost destul de transparentă, a fost corect organizată, deci nu cred că cineva ar putea ridica obiecţii de natură legală.
Reporter: Dacă se va semna contractul de privatizare, acest lucru presupune şi repornirea Oltchim?
Valentin Ionescu: Nu ştiu, pentru că n-am cunoştinţă cu privire la datele care vor fi negociate, adică termenii de referinţă care stau la baza contractului. Repornirea Oltchimului depinde de capital de lucru, depinde de un management. Sunt mai multe elemente care determină preluarea activităţii acolo, separat de contractul de privatizare. Prin urmare, vom ştii de-abia în momentul în care fabrica va fi preluată de cineva, deşi activitatea de acolo se poate relua oricând, în aceleaşi condiţii, chiar dacă această companie nu se va privatiza şi este foarte probabil că aşa se va întâmpla.
Reporter:Deci, dacă nu se semnează contractul, practic, ce se va întâmpla?
Valentin Ionescu: Dacă nu se semnează acest contract - şi avem toate datele să credem că aşa va fi, atunci compania, în mod normal, trebuie să intre într-o procedură de reorganizare judiciară sau de concordat, asta înseamnă o restructurare, pas obligatoriu care ar trebui făcut, din iniţiativa debitorului sau din iniţiativa acţionarului.
Reporter: Una din condiţiile convenite de România cu FMI este şi privatizarea Oltchim şi ultimul termen dat de Fond, era 21 septembrie. Cum vor aprecia instituţiile financiare internaţionale, situaţia încurcată de la Oltchim?
Valentin Ionescu: Fondul Monetar nu a impus României să privatizeze această companie, cu oricine iese în cale. Prin urmare, Statul Român avea răgazul necesar, şi anul acesta a avut cel puţin şase luni aproape, la dispoziţie, să se gândească la asta, fără să mai socotesc 14 ani, anterior, în care nu a luat nici o măsură de restructurare sau de privatizare. FMI este interesat ca această companie să nu mai producă pierderi. Ce se va întâmpla, de acum încolo, este treaba Guvernului român. În orice caz, nu mai trebuie să apară o creştere de datorii la bugetul statului, şi atunci automat, dacă nu se poate privatiza într-un termen scurt, şi probabil că aşa este, atunci compania ar trebui să parcurgă paşii reorganizării judiciare.