Tudorel Andrei, preşedintele Institutului Naţional de Statistică
"Dacă cetăţeanului i se oferă instrumente moderne, răspunde pozitiv la acţiunile statului".
Articol de Radio România Actualităţi, 11 Mai 2022, 10:30
RRA: Apel Matinal - Invitat, Tudorel Andrei, preşedintele Institutului Naţional de Statistică
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (11 mai, ora 08:30) - Apel Matinal - Realizator: Daniela Petrican - Ne regăsim la aproape de jumătatea drumului pentru recenzarea populaţiei şi a locuinţelor, de la 16 mai începe etapa a doua, cea de completare a formularelor cu operatorii de teren la domiciliul persoanelor care au optat pentru această variantă, o bună ocazie de a contabiliza primele efecte şi de a primi câteva precizări asupra unor situaţii puţin lămurite până acum. Invitat al ''Apelului matinal'' este Tudorel Andrei, preşedintele Institutului Naţional de Statistică, organizatorul recenzării. Bună dimineaţa!
Tudorel Andrei: Bună dimineaţa!
Realizator: Din datele preliminare furnizate de institutul dumneavoastră, populaţia din mediul rural este mai decisă să completeze formularele, un paradox, poate, pentru că locuitorii din mediul rural sunt percepuţi ca fiind mai conservatori în utilizarea mediului digital. Care este explicaţia?
Tudorel Andrei: Aş începe mai întâi cu o menţiune, cifra exactă a numărului de chestionare introduse este de aproape 7,5 milioane, ceea ce arată o poziţie favorabilă vizavi de recensământul populaţiei şi locuinţelor. Cu privire la ponderea ruralului în cota de autorecenzare, într-adevăr, există o opinie foarte favorabilă şi aici aş da ca explicaţie sprijinul pe care l-au obţinut cetăţenii din mediul rural din partea persoanelor care au asistat acest proces şi, de ce nu, autorităţile locale au sprijinit foarte mult această acţiune în majoritatea judeţelor. Aş da aici câteva exemple: Botoşaniul, Teleormanul, Oltul, Braşovul - sunt numai câteva judeţe în care avem o cotă mare de autorecenzare în mediul rural.
Realizator: Înţelegem că s-au clarificat chestiunea cu localitatea de reşedinţă, însă mai planează suspiciunea asupra secretizarii datelor personale sau teama că persoane din anumite instituţii pot profita de pe urma cunoaşterii codului numeric personal al celorlalţi. Sunt întemeiate aceste temeri?
Tudorel Andrei: Nu, să ştiţi că datele din statistică niciodată nu au fost transferate altor instituţii în forma brută. Din statistică ies numai date agregate şi niciodată date la nivel individual. Argumentul meu ar fi că nu există în trecutul acestei instituţii asemenea transferuri de date către alte instituţii şi eu cred că este argumentul cel mai solid, dincolo de explicaţiile juridice, de explicaţiile ţinând seama de regulile care există în statistica oficială nu numai din România, ci din toate ţările Uniunii Europene. Sunt nişte reguli foarte stricte legate de confidenţialitate.
Realizator: Ce concluzii preliminare, dacă există, sunt după această primă etapă de autorecenzare?
Tudorel Andrei: Prima concluzie ar fi că, dacă cetăţeanului i se oferă instrumente moderne, răspunde pozitiv la acţiunile statului şi este această cotă foarte mare de autorecenzare. A doua concluzie este legată de influenţa care pot să o aibă autorităţile locale asupra procesului, a unui a unei anumite acţiuni desfăşurate de statul român. Acolo unde autorităţile locale s-au implicat foarte mult, rezultateele sunt printre cele mai bune. Unde există ceva mai puţin concentrat, cotele de autorecenzare sunt ceva mai mici.
Realizator: Unii participanţi la autorecenzare consideră că recensământul în condiţiile creşterii mobilităţii persoanelor este necesar să fie reînnoit mai des. La 5 ani, de exemplu. Este fiabilă această posibilitate?
Tudorel Andrei: Eu vă dau o veste mult mai bună, începând din 2024 INS va calcula populaţia rezidentă până la nivel de localitate în fiecare an, ci nu o dată la 10 ani. După cum ştiţi, în această perioadă Institutul publică populaţia după domiciliu la nivel de localitate şi nu populaţia de rezidenţă. Din acest motiv, actualul recensământ este crucial pentru a pune în mişcare noul mecanism de calculare a populaţiei rezidente, până la nivel de localitate, an de an. Tocmai din motivul pe care l-aţi menţionat dumneavoastră.
Realizator: Ce dificultăţi au întâmpinat până acum recenzorii pe teren pentru că a existat şi posibilitatea de autorecenzare asistată după cum spuneaţi şi dumneavoastră?
Tudorel Andrei: Problemele au fost legate într-un fel de înţelegerea întrebărilor din chestionar, probleme legate de asigurarea confidenţialităţii datelor, de unele gestiuni particulare de întrebări particulare care au fost, care sunt în chestionar, cu toate că acestea sunt lucruri foarte simple şi, de ce nu, pentru a înţelege că rezultatele sau informaţiile din acest chestionar nu sunt transmise altor instituţii ale statului român sau altor instiuţii sau altor unităţi private.
Realizator: Dar, apropo de acest lucru şi apropo de recenzori, fiindcă etapa a doua presupune interacţiunea dintre ei şi populaţie, ce garanţie avem că datele colectate merg acolo unde trebuie şi că nu vom avea tentative de substituire de persoane?
Tudorel Andrei: Nu nu putem avea substituire de persoane, întrucât noi avem la această dată, pe fiecare locuinţă, posibilele persoane care sunt la adresele respective, iar legat de securitate, securitatea este garantată 100% prin sistemele de protecţie pe care le avem.
Realizator: Vă mulţumim pentru toate aceste precizări şi pentru prezenţa la Apel Matinal!
Tudorel Andrei: Şi eu vă mulţumesc foarte mult şi vă rog să aveţi toată încrederea că ceea ce facem, facem de bună calitate şi sunt în folosul fiecăruia dintre noi!