Titus Corlăţean, vicepreşedinte al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei
"Europa capătă un plus de importanţă şi de greutate şi are posibilităţi mai multe de a ajuta şi a influenţa procesul de pace din Orientul Mijlociu".
Articol de Radio România Actualităţi, 26 Ianuarie 2018, 06:57
Situaţia din Orientul Mijlociu a fost azi şi în atenţia Adunării Parlamentare a Consiliului Europei şi atât israelienii cât şi palestinienii au avut desemnate delegaţii speciale, care au fost prezente la discuţii.
Cel care a prezentat în şedinţa de astăzi raportul privind rolul Consiiului Europei în procesul de pace israeliano-palestinian a fost un român, senatorul Titus Corlăţean, iar documentul întocmit de el a stârnit o dezbatere aprinsă.
Titus Corlăţean a susţinut că Europa capătă un plus de importanţă în contextul internaţional actual şi poate influenţa procesul de pace.
Trimisul nostru la Strasbourg Daniela Coman l-a intervievat pe Titus Corlăţean, vicepreşedinte al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.
Reporter: A fost reiterat sprijinul Consiliuloui Europei pentru soluţia "două state", pe baza frontierelor stabilite în 1967. Europa va fi în măsură să joace un rol semnificativ pentru a pune capat unui conflict care durează de prea mult timp şi care pare fără soluţie. Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei(APCE) nu va renunţa să promoveze dialogul şi încrederea între reprezentanţii celor două părţi, israeliană şi palestiniană, a scris Titus Corlăţean în preambulul raportului său, care a fost votat cu o largă majoritate: 95 de voturi pentru şi doar 15 împotrivăşi 10 abţineri. Cum ar putea fi stins totuşi acest conflict? Doar prin diplomaţie, doar prin dialog, iar Europa este gata să creeze cadrul pentru acestea.
Titus Corlăţean: APCE a decis să organizeze o dezbatere de urgenţă, ceea ce esteo procedură excepţională, pe tema procesului de pace din Orientul Mijlociu, relaţiile dintre Israel şi Palestina şi mai ales posibila contribuţie la relansarea procesului de pace, asta în contextul cunoscut al impactului şi emoţional şi de natură politică, reacţiile internaţionale la decizia administraţiei americane de a muta ambasada americană la Ierusalim. A fost o dezbatere extrem de interesantă, deloc simplă. Propunerea pe care am făcut-o ca raportor desemnat al APCE a fost soluţia de a contrui şi nu soluţia de a dărâma, nu soluţia de a condamna, de a critica, aşa cum sunt mute tendinţe, inclusiv în APCE. Să fim înţelepţi şi o înţelepciune colectivă la care eu am făcut apel pentru a putea păstra uşile deschise, pentru a oferi o platformă de contact, de cooperare, de prezenţă, de dialog, la care să fie prezenţi, la masa europeană mă refer, şi israelienii şi palestinienii, ceea ce noi de fapt facem deja de un număr de ani. Ideea astăzi a fost nu să intrăm într-o direcţie în care unii erau tentaţi, inclusiv parlamentari europeni, de a fi extrem de critici, de a condamna, de la preşedintele Trump până la delegaţia sau Statul Israel, sau invers condamnările şi criticile legate de terorism, de radicalizări şi multe alte aspecte pe care delegaţia israeliană le-a ridicat, fiecare dintre părţi cu argumentele sale şi eu am propus această linie de înţelepciune colectivă şi noi, cu structurile pe care le avem, şi eu, cu modestie, ca raportor european, să ajutăm la relansarea concretă, reală a procesului de pace. Asta este esenţa acestui raport şi sunt foarte mulţumit pentru faptul că rezoluţia a fost adoptată cu o uriaşă majoritate de plenul Adunării Parlamentare.
Reporter: Cum au primit cele două delegaţii - israeliană şi palestiniană - mesajul transmis de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei?
Titus Corlăţean: Au apreciat, de exemplu, înţelepciunea şi echilibrul, chiar dacă, bineînţeles, şi-au subliniat punctele importante de interes. Membrilor delegaţiei palestiniene am apreciat discuţia de după plenul Adunării cu delegaţia israeliană. Eu cred că am găsit apreciere pentru faptul că am reuşit să generăm o linie europeană care să fie constructivă şi susţinătoare a procesului de pace. Eu mă aştept ca în perioada următoare, la reuniunile care urmează, delegaţiile israeliene şi palestiniene să fie prezente în mod constant, să discutăm mai în linişte, şi nu sub presiunea timpului, cum s-a întâmplat în această sesiune, lucruri foarte serioase, păstrând picioarele pe pământ. Consiliul Europei - şi eu am fost primul care să spună - nu este actorul major în procesul de pace şi n-ar trebui să supraestimăm capacitatea noastră, dar cu siguranţă, mai ales în contextul actual, Europa capătă un plus de importanţă şi de greutate şi are posibilităţi mai multe de a ajuta şi a influenţa procesul de pace.
Reporter: Credeţi că sunt şanse reale de reluare a acestui proces de pace? Pentru că cele două părţi au avut un comportament destul de rigid în ultima perioadă una faţă de alta.
Titus Corlăţean: Bun, cunoaştem contextul din ultimele luni, săptămâni. Au fost proteste, ciocniri, violenţe au fost, vieţi pierdute şi am exprimat regretul în plenul Adunării Parlamentare. Datoria noastră este să nu ne resemnăm, să nu acceptăm această situaţie de conflict. Datoria noastră este să luptăm pentru o soluţie politică, bazată pe dialog direct între israelieni şi palestinieni şi noi să avem o contribuţie la procesul de pace. Soluţia aceasta politică pe care noi mereu o spunem în engleză The Two-State Solution, în care Israelul şi Palestina să trăiască în pace şi securitate şi respect reciproc şi în recunoaştere reciprocă şi, bineînţeles, într-o zonă în care e nevoie de stabilitate este un obiectiv profund al nostru, al europenilor, şi bineînţeles al României în atâtea decenii şi decenii, o ţară cum este a noastră, care a avut înţelepciunea să-şi păstreze canalele deschise şi bune contacte şi cu Israelul şi cu Palestina. Şi eu zic că trebuie să folosim în continuare, dar de data aceasta poate mai coerent şi ma angajat această posibilitate, fie îmbrăcând haine româneşti, fie îmbrăcând haine europene.