Titus Corlăţean, ministrul Afacerilor Externe
Strategia UE pentru Regiunea Dunării înseamnă perspectiva de bunăstare.
Articol de Eugen Rusu, 28 Octombrie 2013, 10:27
Realizator:Strategia UE pentru regiunea Dunării va fi dezbătută începând de astăzi la Bucureşti în cadrul Forumului anual al Dunării organizat de Guvernul României, sub coordonarea Comisiei Europene. Vorbim despre tema ediţiei din acest an şi despre oportunităţile pe care le poate aduce cu invitatul "Apelului matinal" din această dimineaţă, dl Titus Corlăţean, ministrul afacerilor externe. Bună dimineaţa, bine aţi venit la "Matinal"!
Titus Corlăţean: Bună dimineaţa! Mulţumesc pentru invitaţie!
Realizator: Desemnarea României de a organiza în parteneriat cu Comisia Europeană cel de-al doilea Forum anual al Strategiei UE pentru regiunea Dunării reprezintă o imensă responsabilitate, dar şi o oportunitate de reafirmare a potenţialului României de a genera proiecte integrate şi fezabile, aţi afirmat în martie cu prilejul reuniunii formului care a avut loc la sediul MAE. Cum poate, practic, valorifica România această oportunitate?
Titus Corlăţean: Avem de-a face, într-adevăr, cu un eveniment deosebit, pe care România îl organizează. Să nu uităm, de altfel, că ţara noastră a iniţiat strategia UE pentru regiunea dunăreană împreună cu Austria, Este vorba de un eveniment la care participă înalţi oficiali guvernamentali din 14 state dunărene, oficiali ai Comisiei Europene. Sunt doi comisari europeni, comisarul pentru politică regională, Hahn, şi comisarul pentru agricultură, dl Cioloş, prezenţi. Mediul de afaceri, societate civilă, mediul academic, dar şi reprezentanţii regiunilor şi oraşelor dunărene. Sunt peste 900, aproape 1000 de participanţi, foarte multă presă românească şi internaţională acreditată, pentru că este un eveniment care pune în comun diferitele proiecte de dezvoltare, legate de navigaţie, legate de comerţ, de turism, de schimburi interumane, de infrastructură, proiecte pe care statele dunărene le promovează în comun, cu finanţare europeană. Iată că vorbim despre interese de dezvoltare economică, de creare de locuri de muncă, de protecţie a mediului - toate aceste lucruri se vor dezbate astăzi şi mâine, la Bucureşti.
Realizator: Şi-a trasat ţara noastră priorităţile pentru acest an, în cadrul procesului de implementare a strategiei?
Titus Corlăţean: Cu siguranţă, există un format de lucru, în fiecare stat membru, inclusiv în România, sub coordonarea Ministerului Afacerilor Externe, coordonatorul naţional, de altfel, este, la nivelul României, Ministerul Afacerilor Externe. Sunt foarte multe instituţii, foarte multe ministere care promovează fie proiectele la nivel guvernamental, fie acordă sprijin pentru proiectele promovate de exemplu la nivelul comunităţilor locale, la nivelul oraşelor, judeţelor, există proiecte legate de infrastructură, legate de dezvoltarea unor comunităţi locale dunărene, de edificarea, de construire a unor porturi verzi, ecologice, de a sprijini navigaţia, comerţul, dar şi de exemplu de a realiza o reţea de muzee dunărene, care să poată fi vizitată de locuitorii acestor state, acestor regiuni, schimburi umane de studenţi, sunt foarte multe proiecte pe care şi România - dar şi celelalte state dunărene - le promovează.
Realizator: Există un orizont pentru implementarea unor proiecte integrate transnaţionale?
Titus Corlăţean: Vreau să nu uităm că, de fapt, strategia este destul de recentă. România şi Austria au promovat-o şi ea a fost adoptată la nivelul UE ca instrument al UE, în iunie 2011. Am lucrat foarte mult de atunci şi iată că astăzi punem bazele proiectelor care vor fi lansate şi vor fi finanţate în ciclul de finanţare bugetar al UE 2014-2020. Deci, începând cu 1 ianuarie 2014, vom promova proiecte care să obţină finanţare de la bugetul de stat.
Realizator: Şi cum poate fi promovată dezvoltarea economică, civică şi socială, în regiunea Dunării, domnule ministru?
Titus Corlăţean: Vorbim de proiecte care corespund unor nevoi, unor necesităţi reale. Când vorbim de state dunărene, în mod evident, ne gândim la navigabilitate, ca ea să se desfăşoare în condiţii cât mai bune, cât mai intense, dar şi cu respectarea exigenţelor legate de mediul înconjurător. Nu întâmplător, vorbim de infrastructură portuară, care să fie finanţată, să fie cât mai performantă, care să permită navigaţia, să permită comerţul, dar cu reflectarea standardelor de mediu. Vorbim şi de alte proiecte pe care comunităţile locale, inclusiv din regiunea Deltei Dunării, din România, le promovează, noi suţinem aceste proiecte, şi nu întâmplator veţi vedea pe o scară ceva mai largă şi o reuniune a primarilor capitalelor statelor dunărene. Şi Primăria Generală a Bucureştiului are un rol extrem de important în contextul acestui forum dunărean, după cum - şi vreau să menţionez acest lucru - pentru prima oară în marja unui forum anual al statelor dunărene, organizăm două reuniuni: o reuniune a miniştrilor de externe din statele dunărene, ceea ce /.../ şi extraordinar, pentru că avem nevoie de o coordonare politică a acestui proces, dar organizăm în premieră şi o reuniune a miniştrilor Dezvoltării Regionale din statele dunărene. Este o propunere pe care Guvernul României a lansat-o, a primit susţinerea Comisiei Europene şi pot să vă confirm marele interes şi o participare foarte bună a miniştrilor Dezvoltării regionale din statele dunărene.
Realizator: Şi, pe final, toate acestea ce ar însemna pentru cei care care locuiesc în regiune?
Titus Corlăţean: Înseamnă în primul rând perspectiva de bunăstare, înseamnă locuri de muncă, înseamnă un mediu mai curat, înseamnă perspective bune pentru că prin această cooperare între statele dunărene, dar şi cu sprijinul Comisiei Europene, cu sprijinul unor proiecte finanţate din bugetul Uniunii Europene - şi aici vorbim de miliarde, asta înseamnă perspective de prosperitate, şi este un lucru foarte bun.
Realizator:Mulţumesc, domnule ministru, pentru prezenţă şi pentru aceste informaţii.
Audio: Interviul integral