Thomas Hammemberg, Comisar european pentru drepturile omului
"Cred că există elemente de discriminare împotriva romilor peste tot în Europa. Politicienii de peste tot apleacă urechea la atitudinile rasiste din rândul populaţiei, vor să rezoneze cu opinia publică".
Articol de Dan Preda, 15 Octombrie 2010, 10:33
Situaţia romilor se bucură de o mai mare preocupare din partea autorităţilor, este concluzia comisarului european pentru drepturile omului, Thomas Hammemberg, care timp de trei zile s-a întâlnit la Bucureşti cu reprezentanţi ai Guvernului, ai comunităţilor de romi şi ai asociaţiilor neguvernamentale care au ca obiect de activitate situaţia acestei minorităţi.
Într-un interviu acordat lui Dan Preda, comisarul european şi-a exprimat îngrijorarea faţă de discriminarea la care sunt supuşi în continuare romii în mai multe state ale Europei şi de escaladarea discursului rasist extremist al unor politicieni în campaniile electorale, ca în cazul Franţei.
Thomas Hammemberg: Aş vrea să spun din capul locului că apreciez foarte mult faptul că acum situaţia romilor se bucură în sfârşit de mai mare preocupare, pentru că această vizită, dar şi altele întreprinse în ultimii patru ani în calitate de comisar, mi-au demonstrat că avem o reală problemă.
Reporter: Aici, în România?
Thomas Hammemberg: În România şi în multe alte ţări europene. Minoritatea romă este încă discriminată, aşa că sper ca reuniunea la nivel înalt din 20 octombrie ce va avea loc la Strasbourg va propune măsuri radicale menite să stopeze reacţiile negative îndreptate împotriva comunităţii rome.
Reporter: Credeţi că românii au sentimente rasiste împotriva romilor?
Thomas Hammemberg: Cred că există elemente de discriminare împotriva romilor peste tot în Europa. Politicienii de peste tot apleacă urechea la atitudinile rasiste din rândul populaţiei, vor să rezoneze cu opinia publică, dar politicienii, mai ales în campaniile electorale, au luat obiceiul de a pune toate relele în spatele comunităţilor rome, numai pentru a obţine simpatia şi votul populaţiei. Este extrem de periculos. Stârneşte neîncredere si violenţă şi aduce multe prejudicii oamenilor din aceste comunităţi şi de aceea fac un apel către toţi politicienii de aici, din Franţa, din Italia şi din celelalte ţări să înceteze cu această retorică îndreptată împotriva ţiganilor, să nu susţină în nici un fel nici un demers extremist împotriva acestor oameni.