Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Siegfried Mureşan: Aderearea completă a României și Bulgariei în Schengen va fi inclusă în programul de lucru al Comisiei Europene

Eurodeputatul Siegfried Mureşan, vicepreședintele grupului PPE, a declarat, pentru RRA, că obiectivul de aderare completă a României și Bulgariei la Spațiul Schengen va fi inclus în programul de lucru al Comisiei Europene.

Siegfried Mureşan: Aderearea completă a României și Bulgariei în Schengen va fi inclusă în programul de lucru al Comisiei Europene
Eurodeputatul Siegfried Mureşan, vicepreședintele grupului Partidului Popular European Creștin Democrat. Foto: https://www.facebook.com/SiegfriedMEP/photos

Articol de Politica Romaneasca, 08 Martie 2024, 09:20

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI - Realizator: Cătălin Cîrnu : Pentru câteva zile, Bucureștiul a fost centrul Europei. Șefi de stat și de guvern, alături de alți oficiali europeni, au participat la lucrările Congresului Partidului Popular European, ce s-a desfășurat la Romexpo, în capitală. Discuțiile au vizat, printre altele, alegerile europarlamentare, viitorul Uniunii, politicile europene și sprijinul pentru Ucraina, iar actualul președinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost desemnată candidat al Partidului Popular European, pe scurt, PPE, pentru un nou mandat și a declarat că obiectivul este păstrarea unei Uniuni puternice, sigure, pașnice, prospere, democratice și unite. La congresul formațiunii, desfășurat timp de două zile la București, a fost votat și un manifest electoral în care se cerea aderarea completă a României și Bulgariei la spațiul Schengen. Discutăm despre toate aceste subiecte alături de invitatul "Apelului Matinal" de astăzi, eurodeputatul Siegfried Mureşan, vicepreședintele grupului Partidului Popular European Creștin Democrat. Bună dimineața!

Siegfried Mureşan: Bună dimineața, mulțumesc pentru invitație!

Realizator: Mulțumim că ați acceptat-o. Sunteți alături de noi. Am încercat să fiu succint, dar care ar fi, să spunem, principalele răspunsuri pe care le-am primit după acest eveniment?

Siegfried Mureşan: Păi, în primul rând, la București a fost confirmată Ursula von der Leyen drept candidata Partidului Popular European pentru poziția de președintă a Comisiei Europene. Noi spunem astfel oamenilor, transparent, clar, înainte de alegeri, ce se va întâmpla după alegeri. Adică spunem oamenilor că dacă Partidul Popular European va câștiga aceste alegeri, o vom propune pe doamna Ursula von de Leyen drept președintă a Comisiei Europene pentru următorii cinci ani de zile, deoarece a dovedit că poate conduce bine Uniunea Europeană în vremuri de criză, în timpul pandemiei generate de coronavirus, a propus și a lansat cel mai mare pachet de ajutor economic lansat vreodată la nivel european, din care România primește 30 de miliarde de euro pentru PNRR. După invazia ilegală și ilegitimă a forțelor armatei ruse în Ucraina, a ținut Uniunea Europeană unită, a ajutat Ucraina și a și apropiat Republica Moldova foarte mult de Uniunea Europeană. Republica Moldova a fost, de altfel, una dintre temele congresului. Deci a fost aleasă candidata noastră. A fost dezbătut și votat programul electoral, care, după ce vom câștiga alegerile europarlamentare, va deveni piatra de temelie a programului de lucru al întregii Comisii Europene pe următorii cinci ani. Și am definit prioritățile: siguranța cetățeanului și o economie puternică și prosperă sunt principalele două teme. Vom investi mai mult în apărare. Susținem crearea unui comisar european pentru apărare, a unui fond european, cu fonduri europene special destinate achiziției de echipamente, astfel încât în caz de pericol, armatele statelor membre ale Uniunii Europene să fie bine echipate. Vom continua absorbția de fonduri europene, vom investi în cercetare, dezvoltare, inovare pentru a avea o economie puternică. Și agricultura a fost clar definită ca una dintre priorități pe următorii cinci ani. De asemenea, în manifestul electoral am spus foarte clar: "Deîndată ce negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova se încheie și aceste state îndeplinesc condițiile să adere nemijlocit la Uniunea Europeană, alegerea candidatului, alegerea programului și strategia, în care am spus clar, exact cum ați prezentat și dumneavoastră, vom apărea Europa democratică, vom apărea valorile europene împotriva extremiștilor, populiștilor și antieuropenilor".

Realizator: Și acum încercăm să intrăm puțin în culise. Apropo de acea rezoluție-manifest în care cel mai puternic grup politic a cerut aderarea completă a României și Bulgariei la spațiul Schengen, o rezoluție-manifest semnată inclusiv de Austria, pentru ca mai apoi cancelarul Austriei, Karl Nehammer, să scrie pe platforma X că poziția Austriei rămâne clară și neschimbată, respectiv că sistemul Schengen nu funcționează în prezent și deocamdată nu poate fi extins. Cum se poartă negocierile, așa, ne puteți spune?

Siegfried Mureșan: Mă bucur că mă întrebați acest lucru și vă relatez cu plăcere. Noi am spus că dorim să avem introdus în programul electoral al Partidului Popular European un paragraf prin care Partidul Popular European să își asume aderarea completă a Bulgariei și României la spațiul Schengen în cât mai curând posibil. Acesta a fost obiectivul nostru pentru congres, obiectiv pe care l-am îndeplinit. Și de ce a fost acest lucru important? Fiindcă, acum, acest obiectiv este asumat de întreaga noastră familie politică, va fi inclus în programul de lucru al Comisiei Europene. Și dorința noastră este ca la primul moment la care există o fereastră de oportunitate în negocierile cu Austria, să fructificăm și să aderăm pe deplin și cu frontiera terestră, după aderarea noastră cu frontieră aeriană, care, de altfel, se va întâmpla peste trei săptămâni. Aceasta a fost dorința noastră. Partea austriacă nu a fost de acord cu acest paragraf pe durata negocierilor. Și, după cum știți, chiar cu o zi înainte, anunțaseră ca ar dori să se opună acestui program electoral din două motive: o chestiune ce ținea de energia nucleară și o chestiune ce ținea de Schengen. Noi știm că încă trebuie să negociem cu partea austriacă pentru a îndeplini cea de-a doua.... pentru a ne îndeplini obiectivul cu cea de-a doua etapă. În ziua votului au anunțat chiar public, de altfel, că aș dori să se abțină. Acum, vă spun un lucru important: în regulile de procedură ale Partidului Popular European este stipulat foarte clar că abținerile nu sunt considerate voturi valabile. Același lucru a fost valabil și pentru alegerea Ursulei von der Leyen, drept candidat. Dacă ați văzut și în anunțul oficial s-au spus câte voturi împotrivă, câte voturi pentru, nu s-a vorbit despre abținere. Acestea sunt regulile de procedură ale PPE, se numără și contează doar voturile pentru sau împotrivă. În timpul procedurii de vot, în sală, toate mâinile s-au ridicat spunând da, nicio mână nu s-a ridicat, spunând nu. Și la final, președintele Partidului Popular European, de altfel, public, pe scenă, a concluzionat, conform regulilor de procedură, că avem unanimitate. Noi știm că în momentul de față Austria a fost de acord cu aderarea noastră cu frontieră aeriană și trebuie să continuăm negocierile cu ei pentru cea de-a doua etapă asta știam chiar înainte de congres, asta știm și acum și de altfel asta am și spus public tot timpul că ne propunem să continuăm negocierile. Sprijinul obținut acum de PPE și acest angajament asumat e important pentru negocierile care au loc.

Realizator: Da, avem o certitudine că în toate demersurile sale europene, România poate conta pe susținere la cel mai înalt nivel. Am văzut și platforma pe care o va susține actualul președinte al Comisiei, că tot aminteam, pentru un nou mandat, putem sau cum putem păstra Uniunea Europeană puternică, sigură, prosperă, democratică și - atenție - mai ales unită?

Siegfried Mureșan: Păi, în primul rând, prezentând oamenilor lucrurile bune pe care Uniunea Europeană le-a făcut mereu în situații de criză. Uniunea Europeană a ajutat în timpul crizei economice și financiare în urmă cu 10 ani de zile, niciun stat aflat în dificultate nu a fost lăsat singur: Grecia, Cipru, Portugalia, Irlanda toate au fost ajutate atunci. După Brexit am rămas uniți, când a venit pandemia generată de coronavirus, am achiziționat la comun echipament, inclusiv vaccin, la nivel european și am lansat cel mai mare pachet de ajutor economic. La fel și când, când a început războiul din Ucraina, trebuie să spunem oamenilor foarte clar că în momentul de față Federația Rusă știe că nu mai poate crea un curent pro-rus în Uniunea Europeană, dar încearcă să creeze un curent anti-european. Trebuie să spunem oamenilor foarte clar că extremiștii, anti-europenii sunt sunt un pericol pentru modul de viață european, bazat pe reguli, bazat pe libertate, libertatea de a alege unde trăiești, de a călători unde vrei, libertatea de a te întâlni cu cine vrei, de a susține pe cine vrei, de a critica pe cine vrei. Acest mod de viață liber este exact opusul modului de viață al Federației Ruse, bazat pe sărăcie, pe teamă, pe violență, pe ură. Deci trebuie să apărăm acest mod de viață european. Trebuie să explicăm oamenilor de ce este bun. Trebuie să explicăm oamenilor de ce extremiștii, populiștii sunt o amenințare și în momentul de față avem în Parlamentul European o majoritate a forțelor pro-europene. Cred că ea va exista și după alegerile europarlamentare. Oameni politici care sigur că nu sunt de acord, centru-dreapta, unii de centru-stânga din alte țări europene, nu sunt de acord pe toate chestiunile în detaliu, dar cred în soluții europene. Trebuie să spunem oamenilor foarte clar că extremiștii, populiștii, antieuropenii nu au soluții, sunt dezbinați, sunt marginalizați în Parlamentul European și vom continua să venim cu soluții europene. Și da, Uniunea Europeană trebuie să ofere soluții la dificultățile cu care oamenii se confruntă. A făcut acest lucru în trecut, cred că o va face și în viitor.

Realizator: Da, iar noi rămânem atenți, ca de fiecare dată, și optimiști. Cu mulțumiri pentru toate aceste dedesubturi, unele dintre ele extrase după lucrările Congresului Partidului Popular European în Capitală. Eurodeputatul Siegfried Mureşan, vicepreședintele grupului PPE, a fost invitatul de astăzi al "Apelului Matinal".

Toni Greblă: Dacă CCR constată că frauda determină schimbarea ordinii competitorilor politici, atunci poate să dispună invalidarea alegerilor
Exclusivități Radio România 29 Noiembrie 2024, 09:31

Toni Greblă: Dacă CCR constată că frauda determină schimbarea ordinii competitorilor politici, atunci poate să dispună invalidarea alegerilor

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a declarat la Radio România Acvtualități, că dacă CCR constată...

Toni Greblă: Dacă CCR constată că frauda determină schimbarea ordinii competitorilor politici, atunci poate să dispună invalidarea alegerilor
Toni Greblă:  Nicio instituţie a statului nu are prevăzute sumele pentru desfăşurarea referendumului din Capitală
Exclusivități Radio România 08 Noiembrie 2024, 09:34

Toni Greblă: Nicio instituţie a statului nu are prevăzute sumele pentru desfăşurarea referendumului din Capitală

Președintele AEP, Toni Greblă, a afirmat la Radio România Actualități, că nicio instituţie a statului nu are prevăzute sumele...

Toni Greblă: Nicio instituţie a statului nu are prevăzute sumele pentru desfăşurarea referendumului din Capitală
Augustin Zegrean: Referendumul din București se poate organiza în paralel cu alegerile prezidențiale, dar nu în aceleași secții de vot
Exclusivități Radio România 22 Octombrie 2024, 11:46

Augustin Zegrean: Referendumul din București se poate organiza în paralel cu alegerile prezidențiale, dar nu în aceleași secții de vot

Judecătorul Augustin Zegrean, fost preşedinte al Curţii Constituţionale, a fost invitatul rubricii Apel Matinal de la Radio...

Augustin Zegrean: Referendumul din București se poate organiza în paralel cu alegerile prezidențiale, dar nu în aceleași secții de vot
Rusia folosește bani iliciţi pentru a cumpăra voturi în Republica Moldova. "Nu putem permite unui stat să intervină în procesele noastre democratice"
Exclusivități Radio România 10 Octombrie 2024, 10:09

Rusia folosește bani iliciţi pentru a cumpăra voturi în Republica Moldova. "Nu putem permite unui stat să intervină în procesele noastre democratice"

Moscova devine tot mai agresivă cu privire la Moldova, seamănă neîncrederea în instituţiile europene şi mereu îi cumpără cu...

Rusia folosește bani iliciţi pentru a cumpăra voturi în Republica Moldova. "Nu putem permite unui stat să intervină în procesele noastre democratice"
INTERVIU Roxana Mânzatu: Suntem implicaţi în obiectivul de a intra în Schengen integral
Exclusivități Radio România 18 Septembrie 2024, 09:20

INTERVIU Roxana Mânzatu: Suntem implicaţi în obiectivul de a intra în Schengen integral

Roxana Mânzatu, nominalizarea României pentru portofoliul Competențe și educație, locuri de muncă, drepturi sociale și...

INTERVIU Roxana Mânzatu: Suntem implicaţi în obiectivul de a intra în Schengen integral
INTERVIU cu președintele AEP, Toni Greblă, despre desfășurarea alegerilor parlamentare și prezidențiale
Exclusivități Radio România 06 Septembrie 2024, 14:28

INTERVIU cu președintele AEP, Toni Greblă, despre desfășurarea alegerilor parlamentare și prezidențiale

Primul tur al alegerilor prezidenţiale va avea loc pe 24 noiembrie, iar cel de-al doilea pe 8 decembrie. Scrutinul pentru...

INTERVIU cu președintele AEP, Toni Greblă, despre desfășurarea alegerilor parlamentare și prezidențiale
Luminița Odobescu:  Organizarea alegerilor în străinătate este o prioritate pentru Ministerul de Externe
Exclusivități Radio România 23 Mai 2024, 10:05

Luminița Odobescu: Organizarea alegerilor în străinătate este o prioritate pentru Ministerul de Externe

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (21 mai, ora 21:05) - Emisiunea: "Oameni care mişcă România". Realizator:...

Luminița Odobescu: Organizarea alegerilor în străinătate este o prioritate pentru Ministerul de Externe
Ioan Aurel Pop: În perioade de alegeri noi facem promisiuni, dar nu le respectăm. Printre oamenii politici români sunt foarte puțini oameni de stat
Exclusivități Radio România 08 Mai 2024, 17:31

Ioan Aurel Pop: În perioade de alegeri noi facem promisiuni, dar nu le respectăm. Printre oamenii politici români sunt foarte puțini oameni de stat

Academia Română lansează un dialog-dezbatere privind "Proiectul național, statal, cultural român în secolul 21".

Ioan Aurel Pop: În perioade de alegeri noi facem promisiuni, dar nu le respectăm. Printre oamenii politici români sunt foarte puțini oameni de stat